Hrvatska predaje Njemačkoj predsjedanje EU: Spasiti nas može samo solidarnost

Vijesti 30. lip 202014:20 > 01. srp 2020 06:47
N1 Hrvatska

S 1. srpnja jedno predsjedanje Vijećem EU-a je gotovo, ono hrvatsko, drugo počinje, ono njemačko. Što se tiče Rainera Wielanda (CDU, EPP), njemačkog potpredsjednika Europskog parlamenta, dva su se mandata izvrsno poklopila; i to politički, tematski, stilski, a niz europarlamentaraca s kojima smo razgovarali ističu da živimo u dobu kad samo nova solidarnost može spasiti EU i njene članice.

„Ako pogledate glavne smjernice njemačkog predsjedanja koje predstoji, mislim da teško možete naći bolji primjer kako bi, ne samo Europa, nego i predsjedništva trebali surađivati. Na mnogo načina njemački su (programski) principi vrlo bliski hrvatskoj ideji vodilji predsjedanja“, kazao je Wieland tijekom online briefinga za medije koji su organizirali uredi Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu.

On je i čestitao „hrvatskim prijateljima“.

Katarina Barley (SPD, S&D) se uglavnom osvrnula na sve ono što Njemačku očekuje u narednih pola godine, a to redom nije niti najmanje ugodno

„Očekivanja od njemačkog predsjedanja izrazito su visoka“, kazala je.

„Zadaci bi bili teški sve da i nije bilo pandemije, i zbog višegodišnjeg financijskog okvira, i zbog Brexita. Zbog toga je na tom predsjedanju već puno pritiska. Tu je, naravno, i kriza s Covidom-19, koja je pritisak višestruko povećala. Nekoliko je razina koje treba uzeti u obzir. Na jednoj je suočavanje s gubitkom povjerenja u EU. Na drugoj je snaga solidarnosti unutar EU-a“, nabrojala je Barley.

ODD ANDERSEN / AFP

No, ona vidi i nešto vrlo ohrabrujuće u EU-u u posljednje vrijeme:

„Smatram da je njemačko-francuski prijedlog o fondu za oporavak postavio jako dobre temelje za rješavanje toga.“

U vezi hrvatskog predsjedanja hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP, S&D) istaknuo je u prvom redu određene uspjehe:

“Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo je prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova. Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima.“

Picula je s druge strane bio i kritičan:

„Ali isto tako, treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade.”

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (EPP) je istaknula vrijedne pomake u politici proširenja EU tijekom hrvatskog mandata.

“Hrvatsko predsjedanje je vratilo na europski dnevni red zapadni Balkan i proširenje EU. Unatoč pandemiji COVID-19, vlada u Zagrebu je uspjela organizirati uspješan sastanak na vrhu koji je potvrdio neupitnu predanost Europske unije ovoj regiji i njezinoj europskoj perspektivi.”

Tijekom njemačkog predsjedanja Zovko očekuje da će u središtu pozornosti biti europski izlazak iz krize, što znači da će prioriteti biti usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira i paketa oporavka.

Barley je dodala da njemačko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europu te da se svi slažu da se s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama EU može nositi samo suradnjom.

“Predsjedništvo Vijećem treba ujediniti članice, od kojih su neke jako udaljene, sve to kako bi se pronašao zajednički izlaz iz ove krize. Zato su očekivanja od njemačkog predsjedanja u smislu postizanja kompromisa u Vijeću jako velika ”, rekla je Barley.

N1

“Što se tiče Europarlamenta, kompromis mora obuhvatiti i ključna pitanja, poput novih vlastitih izvora prihoda EU, čvrstu povezanost korištenja EU fondova s poštivanjem vladavine prava i demokracije, te pravo Parlamenta da utječe na odluku o distribuciji sredstava za oporavak”, bila je konkretna Barley.

Wieland je, pak, istaknuo da su trenutačne rasprave o višegodišnjem financijskom okviru i o oporavku povezane:

„Nećemo moći riješiti izazove s kojima se sada suočavamo ako pokušamo razdvojiti ove dvije teme. Solidarnost je uvijek bila i jest pitanje dobrobiti i obveza i vidimo da neke države članice mijenjaju dosadašnja stajališta. Mislim da virus COVID-19 može biti prijelomni trenutak za raspravu o monetarnim pitanjima i o spremnosti na doprinos rješenju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.