DIP poručuje: Birački odbor će doći u domove za starije ako institucije dozvole

Vijesti 02. srp 202016:35 > 03. srp 2020 23:03
Ilustracija

U Hrvatskoj je više od 200 domova za starije osobe, a samo njih 83 ministarstvo Vesne Bedeković odredilo je kao biračka mjesta na kojima se može glasati. Zato se postavilo pitanje hoće li više tisuća osoba starije životne dobi ostati zbog epidemije koronavirusa uskraćeno za ustavno pravo glasa, no iz DIP-a odgovaraju da će birački odbor doći na poziv ako nadležne institucije donesu odluku da je ulazak dozvoljen.

Biračka mjesta u ustanovama socijalne skrbi mjesta sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor određuje ministar nadležan za poslove socijalne skrbi. Ministrica je na ovim izborima odredila takva 83 biračka mjesta, poručuju iz DIP-a i dodaju:

VEZANA VIJEST

“DIP ne određuje ta biračka mjesta niti ulazi u kriterije po kojima je u nekoj ustanovi određeno biračko mjesto.

Posebno naglašavamo da su na ovim izborima određena 83 biračka mjesta u ustanovama na kojima mogu glasati oni birači – korisnici ustanova koji su se registrirali za glasanje u ustanovi. Na tim biračkim mjestima se glasa sukladno Tehničkoj uputi Državnog izbornog povjerenstva posebno pripremljenoj za ustanove, usuglašenoj sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Za ta biračka mjesta određeni su posebni birački odbori koji provode izbore samo u toj ustanovi, koji ne smiju napuštati ustanovu, dolaziti u kontakt s osobama izvan ustanove i moraju se strogo pridržavati epidemioloških uputa koje su propisane baš za ta biračka mjesta.”

Kako je pisao N1, na upit što će biti s osobama u domovima za starije gdje nije određeno biračko mjesto, kako će oni moći glasati, iz Ministarstva socijalne skrbi objasnili su da su prvotno predvidjeli 101 biračko mjesto u domovima, ali se 18 domova izjasnilo da ne žele da njihove ustanove budu određene kao biračka mjesta. Kako za domove za starije osobe vrijedi uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite da im se zbog sprječavanja zaraze Covidom-19 onemogući kretanje bez krajnje nužde, ravnatelji su na sto muka jer korisnici žele izaći i glasati, a oni im to ne mogu omogućiti.

Epidemiološke mjere koje su na snazi, a koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i koje Državno izborno povjerenstvo nije ovlašteno mijenjati, napominju, zabranjuju ulaske i izlaske u ustanove. Državno izborno povjerenstvo je, uvažavajući te epidemiološke mjere, dalo uputu da članovi biračkih odbora s redovnih biračkih mjesta ne odlaze u ustanove radi omogućavanja glasovanja birača jer su u kontaktu s velikim brojem osoba, za razliku od biračkih odbora u ustanovama koji su u kontaktu samo s biračima – korisnicima ustanova.

Ukoliko nadležne institucije donesu odluku da je ulazak biračkih odbora sa najbližih redovnih biračkih mjesta u domove dozvoljen, birački odbor će doći na poziv, ističe se u priopćenju DIP-a i zaključuju:

“Što se tiče biračkih mjesta u ustanovama na dosadašnjim izborima, potrebno je napomenuti da je od strane ministra nadležnog za poslove socijalne skrbi na izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2019./2020. određeno 23 biračkih mjesta, a na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske – 12.

Zaključno, na posebnim biračkim mjestima u ustanovama, na svim izborima glasa, velika većina korisnika domova, a ta mjesta bit će otvorena i na ovim izborima.”

Malenica: Korisnici domova glasat će ili unutar doma ili ispred

Ministar uprave Ivan Malenica pojasnio je u četvrtak da će korisnici domova za starije i nemoćne u nedjelju moći glasovati ili unutar doma, tamo gdje su organizirani birački odbori, ili ispred doma, ako su se prijavili za glasovanje izvan domova.

#related-news_0

Malenica je nakon sjednice Vlade rekao da će u u nedjelju biti formirana 83 posebna biračka odbora unutar domova za starije i nemoćne osobe gdje će korisnici moći glasati.

Za sve one koji su korisnici drugih domova za starije i nemoćne i koji su se prijavili za glasovanje izvan domova, moći će također ostvariti svoje biračko pravo, dodao je. Za njih će ispred domova doći članovi biračkog odbora i oni će tamo moći glasati, a uvjet je da su se do 24. lipnja javili da žele glasati, pojasnio je ministar.

Malenica ističe kako je riječ o sličnom načinu glasovanja kao i za osobe koje se nalaze u samoizolaciji, znači na ulazu i ispred doma. Osobama zaraženim koronavirusom glasanje neće biti omogućeno, ponovio je.

“S jedne strane postoji biračko pravo kao ustavna kategorija a s druge strane pravo na zdrav život kao također ustavnu kategoriju. Imamo i zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji propisuje uvjete za izolaciju i oni koji su zaraženi i izrečena im je izolacija zabranjeno im je kontaktirati s ikim i neće im biti omogućeno glasovanje”, kazao je Malenica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.