Popović: Ne smijeno dozvoliti da se preko nekih pojava samo tako pređe

Vijesti 04. srp 202011:05 > 11:12
N1

Nataša Popović, direktrorica festivala Tolerancije, u Novom danu pojasnila je koji je značaj tog festivala, te što mladi mogu na festivalu naučiti.

Ovo je 14. izdanje Festivala u Zagrebu, a festival se razvio iz Festivala židovskog filma.

“Festival se odvijao u Zagrebu, Rijeci i zemljama regije, a ovo je 14. u Hrvatskoj. Krenuo je kao Festival židovskog filma, ali smo odlučili u sklopu festivala govoriti i o ratovina u drugim zemljama, te drugim problemima. Prikazujemo filmove koji su društveno aktivni, i koji su važni za Europu i svijet. S obzirom na situaciju s koronom i potresom odlučili smo izaći van, te je festival na otvorenom”, kazala je Nataša Popović.

Kada su u pitanju odnos prema migrantima i seksualnim manjinama, kazala je kako je situacija ozbiljna.

“U Hrvatskoj je situacija ozbiljna i važno je o tome stalno govoriti. Ne smijeno dozvoliti da se preko nekih pojava samo tako pređe. Branko Lustig prije koju godinu je rekao kako je dovoljna mala iskra da dođe do fašizma, a to danas jasno možemo vidjeti”, kazala je Popović. 

Teme koje problematiziraju na Festivalu su općeprisutne.

“Teme o kojima govorimo trebaju se potencirati svaki dan. Mlade treba educirati i o strahotama holokausta, o integraciji azilanata, a ti programi u sklopu Festivala su jako posjećeni i dobro prihvaćeni”, rekla je Popović. 

Kazala je kako je najljepša reakcija kada publika zaplješće, iako su u pitanju teške teme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.