SDSS-u sva tri mandata srpske manjine

Vijesti 06. srp 202007:20 > 07:26
Patrik Macek/PIXSELL

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasova. Uz njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178).

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru ponovno će zastupati kao i u posljednjem sazivu sabora Robert Jankovics koji je bio i jedini kandidat.

Za zastupnika talijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin koji je također bio jedini kandidat. Radin, koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik.

VEZANE VIJESTI

 Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na posljednjim parlamentarnim manjinama 2016., osvojio Vladimir Bilek (1.514), dok je njegov protukandidat Ivan Komak dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu. On je s 3.649 glasova pobijedio ispred trojice protukandidata – Franje Horvata (673), Roberta Bosaka (301) i Barija Ahmedija (49).

Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina LekajPrljaskaj koja je s 1.708 glasova pobijedila šestorice protukandidata – Bermina Meškića, Idrisa Sulejmanija, Armina Hodžića, Nedžada Hodžića, Mensura Ferhatovića i Habiba Tahirija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.