Ćorić: "Ne vidim problem da ministar u Vladi bude iz redova nacionalnih manjina"

Vijesti 07. srp 202011:39 > 11:54
N1

Aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je gost N1 Studija uživo gdje se osvrnuo na izborni uspjeh HDZć-a te kako bi trebala izgledati nova hrvatska Vlada.

Ćorić kaže kako je zadovoljan prije svega reziltatom HDZ-a i kako nije vodio personaliziranu kampanju. “Sve što sam činio je išlo u smislu prezentacije našeg programa. Ovaj rezultat kolege Medveda me veseli. Napravili smo dobar rezultat i na području 7. izborne jedinice”, rekao je. 

Što se tiče afere oko Ine te afere Vjetroelektrane kaže: “Iz moje osobne pozicije, ne držim da se tu ima što za zamjeriti. Ono što sam učinio po pitanju Ine jest da smo inu iz jednog političkog aspekta pokušali i dijelom uspjeli prebacii u poslovni. Mi smo otvoreni za suradnju sa svim našim tijelima i ja tu nemam što za dodati”. 

O tome stoje li još na tome da bi se Ina trebala vratiti u hrvatske ruke, kaže kako je to ispisano i u njihovom izbornom programu te kako će u drugoj polovici sljedećeg mjeseca stići finalno izvješće njihovih konzultanata oko Ine. 

Hoće li biti ministar zaštite okoliša i u novoj Vladi?

Ćorić je rekao kako svojih proteklih nekoliko godina rada promatra dosta kritično. 

“Na predsjedniku Vlade ja da u ovom novom mandatu kreira tim koji će najbolje moguće raditi svoj posao. Hoću li biti dio tima to ovisi o novom mandatu i predsjedniku Plenkoviću. Siguran sam da će u narednim danima biti razgovora na tu temu”, rekao je Ćorić i dodao kako će nova Vlada sigurno biti manja. 

Istaknuo je i kako se nada da će Zdravko Marić i dalje ostati ministar financija te kako on osobno nije zainteresiran za vođenje tog ministarstva. 

O Miloradu Pupovcu kao eventualnom ministru iz kvote nacionalnih manjina u Vladi kaže kako je HDZ u našem izbornom programu pokazali jednu širinu. 

“Suradnja s nacionalnim manjinama bila je jako dobra. Ne vidim nikakav problem da u hrvatskoj vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina. Predsjednik Vlade i novi mandatar bit će taj koji će temeljem buduće strukture Vlade dodijeliti nove uloge u Vladi”, pojašnjava. 

Kada bi trebala biti formirana nova Vlada?

Ponovljeni izbori na jednom biračkom mjestu održat će se ovaj vikend, pojasnio je Ćorić. 

“Tek od 20. srpnja teku rokovi za sazivanje sjednice Sabora, a sjednica se mora održati u roku od 20 dana. Dakle krajem srpnja i početka kolovoza očekujem konstituirajuću sjednicu Sabora, a potom i potvrđivanje nove Vlade”, ističe. 

Kazao je kako će prvih 100 dana Vlade biti posvećeno njihovim naporima da učine ekonomske rezultate u drugom dijelu godine čim boljima. 

“Vidjet ćemo kako i na koji način će se ova turistička sezona odigrati. Vjerujemo da u narednim tjednima možemo očekivati povećanje broja turista”, pojašnjava Ćorić. 

Ne misli kako Hrvatsku na jesen očekuje armagedon u smislu naglog pada BDP-a, ali kako nas zasigurno očekuje izazovna jesen. “Hrvatska je u ovu krizu ušla s vrlo dobrim makroekonomskim pokazateljima. Sljedeće godine očekujemo snažan rast BDP-a”, rekao je. 

Kratko se još osvrnuo i na formiranje parlamentarne većine. 

“Ovih 76 ruku je potpora na koju je HDZ naišao u prvim satima nakon parlamentarnih izbora. Siguran sam da će i druge političke opcije uvidjeti važnost trenutka i potrebu da se ovako velika većina – 76 ruku da se podrže i kod konstituirana, ali i kasnije u Hrvatskom saboru”, kazao je Ćorić. 

“Ono što smo čuli prije parlamentarnih izbora, neke pojedine političke opcije i diskvalificiraju u tom smjeru. 76 ruku je tu i to je ono što je bitno prije svega za formiranje Vlade. Mi držimo da ovaj saziv Hrvatskog sabora da će sam po sebi biti konstruktivan i da će pozdraviti konstruktivne prijedloge Vlade, a očekujemo i konstruktivne prijedloge opozicije”, dodaje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.