Rada Borić: Hrvatska politika danas je neodrživa

Vijesti 07. srp 202012:01 > 12:08
N1

Rada Borić iz zeleno-lijeve koalicije bila je gošća današnjeg N1 Studija uživo gdje je komentirala budući rad u Hrvatskom saboru platforme Možemo.

“Pokazali smo u mjesec i pol što znači srčanost – to je ono što smo naučili iz aktivizma. Pokazali smo i koliko se kreativnošću i poštivanjem ljudi i razgovaranjem s njima može napraviti”, kazala je Rada Borić iz platforme Možemo komentirajući uspjeh te platforme koja je na ovim parlamentarnim izborima dobila sedam mandata.

“Ono što nam je premijer zamjerio je taj politički aktivizam i mi smatramo da su mnogi bili politički pasivisti i to su pokazali rezultati. Ovoj uspjeh nije samo uspjeh nas iz platforme. Rekla bih da je to uspjeh 30 godina okupljanja oko različitih pokreta – od antiratnog, protiv šerifa, za prava žena”, dodala je.

Promijenit će rad u Saboru kao što su promijenili rad Gradske skupštine, tvrdi ona, a na pitanje našeg Igora Bobića kako ipak postoji razlika između gradske i nacionalne politike Borić odgovara:

VEZANE VIJESTI

“Nije to uvelike drugačije. Riješiti se šerifa u Zagrebu je isto kao riješiti se šerifa u nekom drugom mjestu. Teme kojima smo se mi bavili su jednake teme koje brinu građani u svim dijelovima Hrvatske.”

Činjenica da platformu Možemo čini šest različitih stranaka Borić ne vidi kao problem.

“Lijevo se danas treba promatrati kao zeleno. Danas treba pričati o održivom i neodrživom, a hrvatska politika je danas neodrživa”, ističe.

Sigurna je da će u Škorinom pokretu biti onih koji će pretrčati na drugu stranu jer taj pokret smatra izrazito nehomogenim. Lijevo-zelena koalicija neće odbacivati svaki prijedlog samo zato što su u oporbi, kaže i dodaje da planiraju postati glavna oporba u Saboru.

“Sigurno ćemo i mi ponuditi neka od rješenja, mi nikada nismo unaprijed protiv nečega što će biti na korist građana samo zato jer smo oporba. Spremni smo zauzeti mjesto glavne oporbe”, kazajla je

Kaže da izjava da će napraviti ‘dar-mar u Saboru’ nije najspretnija.

“Ne želimo biti pernari, a surađivat ćemo i s drugim oporbenim strankama i pokazati da Hrvatska može bolje”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.