"Najvažniji su programi, a da bi se proveli ponekad je potrebno i neko mjesto"

Vijesti 07. srp 202018:15 > 18:20
N1

Vladimir Bilek koji je izabran u novi saziv Sabora kao zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu za Dnevnik N1 kazao je kako manjinski zastupnici očekuju ili ministarsku poziciju u novoj vladi ili mjesto potpredsjednika Sabora.

Na sastanku predstavnika kluba manjina danas su revidirali protekli mandat i analizirali rezultate izbora, gdje su odlučili Andreju Plenkoviću dati potporu za mandatara nove vlade, rekao je Vladimir Bilek.

“Ne bih rekao da ćemo tražiti nešto više, nama su bitni operativni programi s kojima smo izašli na izbore. U prošlom je mandatu to pokazalo dobar rezultat, a razgovarali smo osim o sudjelovanju u vladajućoj većini i o sudjelovanju u izvršnoj vlasti.

Najvažniji su programi, a da bi se proveli ponekad je potrebno i neko mjesto i vjerujem da ćemo do kraja tjedna sjesti s premijerom i pričati o programskim ciljevima koji su nam srodni”, rekao je Bilek. 

Dodao je kako Klub zastupnika manjina ima mnogo sposobnih ljudi koji mogu voditi određena ministarstva ili biti potpredsjednici  vlade, ali da će o svemu tome govoriti nakon razgovora s Plenkovićem.

VEZANA VIJEST

“Čuli smo i da se razmatra smanjenje broja ministarstva, stoga trebamo pričekati”, kazao je, a na pitanje očekuju li neko konkretno ministarstvo rekao da ne očekuju, a što se tiče ministarstva bez portfelja kazao je kako je ono čast.

“Ministarstvo bez portfelja naravno ima manjkavosti, ali je i određena čast, no sve bih kalkulacije zaustavio – neće se ništa uvjetovati i vjerujem da ćemo sve riješiti na zadovoljstvo građana. Ne bih ulazio u brojke, mislim da je najvažnije da su na čelu ministarstava kvalitetni čelni ljudi.

Sve su opcije otvorene, sve ovisi o ministarstvima koje će biti u pitanju i o tome hoće li se birati iz vladajuće većine”, rekao je Bilek. 

Što se tiče nacionalna manjina, njima je, kaže, važan zakon koji se tiče građana koji su pripadnici nacionalne manjine, ali i svih građana.

“Velik broj građana koji su pripadnici nacionalne manjine žive u Slavoniji, Baranji i važna je infrastruktura i kvaliteta života.

Dovoljno je vremena, jer se na nekim mjestima ponavljaju izbori, za pregovore o programskim i kadrovskim rješenjima kako bi ova vlada bila kvalitetna za budućnost. Plenković može tražiti potporu od svih izabranih zastupnika, a nama je važno da programska  rješenja imaju smjer koji nama odgovara”, rekao je Bilek. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.