Prvi je dan klimatološkog ljeta, temperature idu do +30

N1

Prvi je dan klimatološkog ljeta. Ljeto naime, klimatolozi račiunaju od 1. dana lipnja jer im je lakše zbrajati i usrednjavati podatke ako uzimaju neki mjesec u cjelini, nego ako bi brojali tek od 21. lipnja, kada ono i kalendarski stiže.

U nastavku dana zadržat će se sunčano s visokim prozirnim oblacima, a sredinom dana i poslijepodne u planinskim područjima očekuje se slab razvoj dnevne naoblake. Mala je mogućnost za prolazan pljusak. Oblaci dnevnog razvoja nestaju kad pada sunce pa će i u noći biti pretežno vedro. S neba bez oblaka ili kroz tanki oblačni veo gledat će nas noćas skoro pun mjesec.

Dnevna temperatura bit će čak i viša od prosječnih za početak lipnja, a kretat će se ponajprije između 24 i 30 stupnjeva. Pritom će najtoplije biti na području istočne Hrvatske, u Vojvodini i centralnoj Srbiji, a najsvježije na većim nadmorskim visinama.

Ni sljedećih dana vrijeme se neće bitno mijenjati. Zadržat će se sunčano i suho te iz dana u dan po stupanj ili dva toplije. Tako ćemo u četvrtak u većini kopnenih gradova već mjeriti oko 30 stupnjeva, a na moru samo malo manje od toga. Ne treba posebno naglašavati da će i temperatura mora u takvim uvjetima rasti i da će već idućeg vikenda biti pogodno za kupanje.

VEZANA VIJEST

Za sada se čini da će se vrijeme u glavnim crtama zadržati slično ovome cijeloga tjedna, što znači većinom sunčano i suho uz temepraturu primjerenu kalendaru. Dapače, maksimum će vrlo vjerojatno biti oko 30 stupnjeva što znači da treba pripremiti kape, lepeze i slično te dovoljno tekućine za osvježenje.