Brod Galeb otegljen u Brodogradilište "Viktor Lenac"

Vijesti 22. srp 202016:05 > 16:07
N1

Brod Galeb otegljen je u srijedu iz Dalmonta, brodogradilišta u Kraljevici, na dokovanje u Brodogradilište "Viktor Lenac", što će trajati oko mjesec dana.

Tijekom dokovanja u Brodogradilištu “Viktor Lenac” na brodu će se oprati podvodni dio, ispustiti zaostale tekućine iz tankova dvodna i odstraniti talog, zamijenit će se čelični limovi na podvodnome i nadvodnom dijelu vanjske oplate, očistiti osovinski vodovi i osovina kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije i vratiti natrag te obaviti još neki nužni radovi.

VEZANA VIJEST

U kraljevičkom Brodogradilištu Dalmontu brod Galeb se preuređuje u muzej. Dosad su, doznaje se iz Grada Rijeke, izvedeni radovi na cijeloj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža drvene palube, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju, a djelomično su zamijenjeni čelični limovi nadgrađa, demontirane su i zbrinute zidne i stropne drvene obloge, ugradbeni namještaj i vrata.

Projekt obnove i prenamjene broda Galeba u brod muzej dio je projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka nepovratno dobio 68,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.