Žene na Twitteru dijele svoja iskustva uznemiravanja u javnom prostoru

Vijesti 24. srp 202009:40 > 09:58
Pixabay (ilustracija)

Nakon napada koji je doživjela članica američkog Kongresa Alexandria Ocasio-Cortez kada ju je drugi član Kongresa verbalno napao i nazvao "j****om kujom" te njenog iznošenja tog iskustva i žene u Hrvatskoj su pod heštegom #ženeujavnomprostoru počele iznositi svoja iskustva.

Naime, i u svom obraćanju Kongresu tijekom kojeg je govorila o navedenom slučaju Ocasio-Cortez kazala je kako je takvo nešto zapravo ne iznenanđuje te kako je tijekom cijelog svog života, kao žena u javnom prostoru, nebrojeno puta doživjela maltretiranje.

I žene u Hrvatskoj su na Twitteru krenule dijeliti svoja iskustva. Prenosimo neka od njih.

“Rodila sam, Leut je jedva ostao živ. Doktor koji je svjestan da je zasrao kaže: “Evo sad da vas malo oraspoložimo zašiti će vas kolega koji to vrhunski radi pa da budete zgodni”. Kolega to radi, anestezija popusti dobijem: “Za ljepotu treba trpiti” #ženeujavnomprostoru”, napisala je jedna od njih.

https://twitter.com/francesmute/status/1286552794078552064

“Jedno od najživljih sjećanja iz osnovnjaka mi je ženski wc. Svaki odmor u višim razredima pun WC cura koje grupno drže vrata da dečki ne mogu uć. Jer su dečki ušli u pubertet i u fazi šlatanja su… I nitko, nijedan profa, nikad, nije reagirao na to. #ženeujavnomprostoru”

“Kaže meni moje kumče od 8 godina: mene jedan dečko povuče za majicu u učionicu i onda me ljubi, a ja to ne želim. Mama i učiteljica su rekle da je to iz ljubavi. Ne želim vikat jer će svi roditelji u mene gledati. Rekla sam joj da ga mlatne i viče na sav glas. #ženeujavnomprostoru”

“Trudna i debela u liftu shopping centra s još nekoliko ljudi. Prilazi mi jedan od njih hvata me za cicu i kaze blago djetetu. Od šoka se nisam snašla, ekipa u liftu je MENE gledala s podsmijehom. #ženeujavnomprostoru”

https://twitter.com/francesmute/status/1286551010127892483

“#zeneujavnomprostoru
Neke od ovih stvari nikome nisam ispričala:
– 8. razred, odbojkaška tekma između dvije škole, u hodniku ispred sale lupi me po dupetu trener druge ekipe, “Samo da vidim je li čvrsta”, uz manijakalan kez;”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.