Završeno zvono za papu Franju, teško je 320 kilograma

Vijesti 01. lip 201517:20 > 20:25
N1

Veličanstveno zvono izrađeno u staroj zagrebačkoj zvono ljevaonici teško 325 kilograma trajno seli u Sarajevo kako bi uveličalo dolazak pape Franje.

Zvono je najsavršeniji glazbeni instrument, tvrdi Josip Tržec, jedan od posljednjih zvonoljevača u Hrvatskoj.

“To je jedan stari zanat, jako prekrasan posao, pogotovo poslije kad nastane zvono. Kako se veli, zvona su za čitavu vječnost. Zvono će daleko, daleko nadživjeti zvonoljevača. Kad čovjek zna da je jednu takvu stvar izrađuje onda je vrlo sretan i ponosan”, rekao je Josip Tržec.

Posebno sretna i ponosna je obitelj Šafran na činjenicu da ponovno poklanjaju zvono Sarajevu, gradu za kojeg su posebno emotivno vezani. Zvona su poklonjali i razrušenim crkvama tijekom rata, a reakcija ni ovaj put nije izostala.

“Emotivne su rekacije, to je sigurno za našu, ja bih rekao dušu. To je nešto što čovjek doživljava kao obavezu i kao vjernik, a i kao sudionik jednog povijesnog čina ipak je to velika čast i ne događa se to svaki dan”, kaže Stjepan Šafran.

Izrada zvona trajala je tri tjedna, a sam proces lijevanja isto je već stoljećima.

“Svako zvono je priča za sebe, svako zvono je unikat. Zvono nema serije, ono je čisti ručni rad, obrtnički rad i nastavak tradicije koja je bila prije nekoliko stotina godina, nema tu više tehnike, znanja, ljubavi”, kaže Šafran.

“Svaka ljevaonica, tako i moja ljevaonica  ima svoja obilježja. Budući da su hrvatska zvona stavljamo hrvatski pleter, hrastovo lišće, a dalje već prema svecu kojem je već posvećeno zvono ili recimo ovaj put budući da je posvećeno dolasku Svetog Oca je grb Svetog Oca”.  

Ovo unikatno umjetničko djelo trenutno putuje za Sarajevo. Na stadionu Koševo uveličat će dolazak Pape, a zatim će kao trajan poklon crkvi Svetog Ignacija u naselju Grbavica zvoniti za vijekove.

Pogledajte prilog Mirne Brekalo.