Ministar Horvat: Ovih dana očekujemo prvih 89 milijuna eura za obnovu Zagreba

Vijesti 27. srp 202014:57 > 14:58
N1 Hrvatska

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je u prošlom mandatu vodio Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, preuzeo je od HNS-ova bivšeg ministra Predraga Štromara Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, "težak" više od 11 milijardi eura.

U intervjuu za Jutarnji list ministar Darko Horvat komentirao je zakon koji je ovih dana upućen u saborsku proceduru.

“Prije svega, u zakon smo unijeli omjere financiranja za konstrukcijski dio obnove privatnih zgrada tako da 60 posto sufinancira država, 20 posto lokalna ili regionalna samouprava, a 20 posto privatni vlasnici. Dakle, ovdje je važno pojasniti da se takav omjer financiranja odnosi isključivo na konstrukcijski dio, dok će cjelovita obnova u potpunosti ovisiti o samim vlasnicima”, rekao je Horvat.

VEZANE VIJESTI

Kad je riječ o zgradama javne namjene, njihova će se obnova u potpunosti financirati sredstvima njihovih osnivača.

Pojašnjavajući ulogu Fonda za obnovu rekao je da će oni biti okosnica u prikupljanju potrebnih sredstava i vođenju same obnove, a bit će zaduženi i za nadzor obnove.

“Riječ je o postavljanju novog sustava koji će imati jasna pravila ponašanja. Međutim, ne smije nam se dogoditi da osnivanje Fonda znači dodatnu administraciju, nego upravo suprotno, građanima želimo olakšati tako da točno znaju kome se i za što moraju obratiti. Što se tiče sredstava, podsjetit ću vas da smo u jednom dijelu s obnovom već počeli i za to osigurali potreban iznos. Donesena je odluka o sufinanciranju popravaka krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova i dizala. Također, sufinancira se nabava kondenzacijskih bojlera.

Sufinanciramo i najam stanova za one čiji su domovi oštećeni u potresu, a trenutačno nisu useljivi. Za sve to dosad je osigurano oko 200 milijuna kuna. No, naravno da je puno važnije ono što nam tek slijedi. Mi smo već poslali prijavu Europskom fondu solidarnosti i ovih dana očekujemo isplatu 89 milijuna eura akontacije od ukupno 496 milijuna eura. Zatim, sa Svjetskom bankom sklopili smo ugovor o zajmu od 200 milijuna dolara za obnovu bolnica i škola, a pregovaramo i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o povoljnom kreditu koji ćemo iskoristiti za početak obnove zgrada. Ukupno, riječ je o sredstvima od 1,2 milijarde eura, što je tek oko 10 posto ukupnog troška obnove, ali je i dobar početak”, rekao je Horvat.

Kad stigne prvih 89 milijuna eura, kreću s prvim natječajem za izradu projektne dokumentacije pri čemu će nekretnine s crvenom naljepnicom imati prioritet.

Dodao je da povijesna jezgra Zagreba odmah ide u cjelovitu obnovu, što je novitet u zakonu, i to tako da će se urediti posebnim programom koji će provoditi gradski Zavod za prostorno uređenje.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.