Kliman: Ne ponovila se suradnja s Mostom, htjeli su preodgajati HDZ

Vijesti 29. srp 202013:02 > 13:09
N1

HDZ-ov Anton Kliman gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao situaciju u Vladi, odnos premijera i predsjednika države, ali i dosadašnju turističku sezonu.

Premijer Andrej Plenković na ulasku u Sabor odgovorio je na poruke predsjednika Zorana Milanovića i rekao da “mu je strašno politički dosadno”. Anton Kliman u N1 Studiju uživo kazao je da razumije takvu reakciju predsjednika Vlade:

“Kad se svaki dan trudite rješavati probleme građana i države, a dolaze trivijalne prmjedbe sa strane i jeftini politički problemi, zaista čovjeku dođe na vrh glave kad mora odgovarati na takva pitanja i podbadanja. Razumijem tu reakciju predsjednika Vlade, opravdana je.”

VEZANE VIJESTI

“Samo bih poručio predsjedniku Zoranu Milanoviću neka se obrati Ustavnom sudu i postavi to pitanje, dobit će brzo odgovor”, dodao je osvrćući se na kritike predsjednika na račun Nacionalnog stožera: “Ovo su samo prepucavanja, ne znam iz kojih razloga. Kao što je rekao predsjednik Vlade, malo mu je dosadno na Pantovčaku pa se izmišljaju nekakva pitanja koja ne stoje. Bitno je kako se Vlada ponijela u krizi, a mislim da se kriza vodi izuzetno dobrom ozračju. Ne bismo imali ovakvu turističku sezonu da smo se igrali prebacivanja loptice s Pantovčaka na Banske dvore, da Vlada nije zauzela jasan stav.”

Govoreći o Plenkovićevim kritikama zastupnika Mosta i njihovoj bivšoj suradnji, Kliman je rekao: “Ne ponovilo se. To je na dnevnoj bazi bilo ucjenjivanje, tjeranje svoje pravde, preodgajanje HDZ-a kao stranke, pa i pojedinih dužnosnika u stranci. Razumijem što je rekao predsjednik Vlade, jednostavno se nije moglo, to dociranje to je modus operandi Mosta.”

Smatra da nema razloga da nova Vlada ne bude stabilna jer su se sadašnji partneri već dokazali prethodnih godina, a o Raspudićevoj poruci premijeru da odredi samoizolaciju Miloševiću i Pupovcu kako ne bi morali u Knin, rekao je: “To je tipičan Mostovski žargon, pokušava se dobiti na ozbiljnoj temi jeftini politički poen. To nije kolumna, ovo je politička pozornica na kojoj se mora dobro mjeriti riječi, to nije zdrava poruka za normalan život i suživot.”

Kliman smatra da bi predstavnici SDSS-a “u svakom slučaju trebali smoći snage i prelomiti to političko pitanje te doći u Knin”: “Mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo i novi impuls za novi politički dijalog.”

Turistička sezona

Kad je turistička sezona u pitanju, Kliman kaže da su brojke, što se tiče sjevernog dijela, pozitivne u odnosu na očekivano, no nisu dovoljne za održavanje poslovnih aktivnosti nakon sezone.

“Sezona će dati zamaha da tvrtke prodišu, ali trebat će intervencija Vlade u zimskom periodu. Vlada prati stanje na tržištu, znat će reagirati. Bitno je održati kondiciju turističih tvrtki na tržištu, da ostanemo prisutni i da se znamo ponuditi u pravom trenutku. Imamo dobre najave, očekujemo implementaciju cjepiva protiv koronavirusa, tad će živnuti i turističko tržište na svjetskoj razini, avioprijevoznici…”, napomenuo je.

#related-news_0

Premda je situacija na jugu Dalmacije lošija, vjeruje da će se naći model da se preživi sezona.

Komentirao je i spajanje Ministarstva turizma i sporta te rekao: “To je dobar potez. Sportaši su za turističke prilike dobar promotor, to su globalno poznate osobe. Prepoznati smo kao zemlja prirodnih ljepota, to su naši aduti, a sportaši mogu doprinijeti promociji.”

Premda se očekivalo da će cijene, posebno privatnih smještaja, značajno pasti, to se nije dogodilo, a Kliman smatra da je to posljedica toga što je u nekim dijelovima popunjenost dobra, a niske cijene ne bi koristile ako gosti ionako ne dolaze.

“Morat ćemo se sami brinuti o sebi, imati dobru koordinaciju između ministarstava, HTZ-a i drugih institucija, imati ozbiljan pristup”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.