"Dio predsjedništva micao je sve koji su progovorili, SDP-u treba čistilište"

Vijesti 01. kol 202013:54 > 13:58
N1

Marko Vešligaj, SDP-ov gradonačelnik iznimno uspješnog gradića usred Hrvatskog zagorja, niti najmanje ne sumnja da se SDP mora vratiti demokratskoj ljevici i zastupati je žarko i iskreno kao što je to učinio Možemo!. U intervjuu je izrekao neugodne istine gdje je sve SDP pogriješio.

Vešligaja je Net.hr predstavio kao bivšeg zastupnika u Saboru koji je među prvima otvoreno govorio da stranka u izbore ulazi na pogrešan način.

VEZANE VIJESTI

Gradić koji vodi, Pregrada, jedan je od rekordera po smanjenju nezaposlenosti, neprestano se otvaraju nova radna mjesta, visoko su rangirani po ulaganjima u zaštitu okoliša. Kao zastupnik u prošlom sazivu Sabora bio je među najaktivnijima.

Usto ga je predložila velika većina lokalnih organizacija SDP-a kao kandidata za 3. izbornu jediniu. Ipak, na listi njegovog imena nije bilo nigdje.

“Naravno da su liste samo javno pokazale dugotrajnu bolest stranke. I birači su jasno pokazali što misle o tim listama”, kazao je Vešligaj za Net.hr.

Kao niti još neki SDP-ovci, niti on se ne libi reći da nije rješenje smjena tek Davora Bernardića.

#related-news_0

“Ako se mene pita – cijelo Predsjedništvo. Oni su bili ti koji su zadnjih dvije-tri godine vodili stranku na pogrešan način i držali Davora Bernardića u uvjerenju da je dovoljno da samo malo popravi svoj javni nastup, svoju komunikaciju. Stranka je dotle dubinski propadala”, kazao je.

Za to ne može biti kriv samo Bernardić, rekao je:

“Uostalom, kada su se i pojavili otvoreni kritičari, od Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Zmajlovića i Babića, ostatak Predsjedništva se bavio samo time kako da ih eliminira ili ušutka, a ne da propita cijeli sustav.”

SDP, nastavio je, nema drugog izbora nego da se vrati na svoje mjesto na ljevici.

“Čak i ako govorimo o terminima koji su danas popularni, onda i na pozicijama demokratske ljevice 21 stoljeća”, rekao je.

To, međutim, zapne svako malo, dodao je, i to primjerice kad stranka nije jasno reagirala na otvaranje pitanja poreza na imovinu, radničkih prava…:

#related-news_0

 “Lutali smo u zdravstvenoj politici, bili često neodređeni kod obrazovanja i kulture, a to bi trebale biti naša ključne politike gdje se razlikujemo od političke konkurencije. Postoje teme oko kojih SDP ne smije nastupati kalkulantski. To su pitanja ljudskih prava, zašite manjina, odnosa prema antifašizmu, ali to je i pitanje pravednog, točnije progresivnog oporezivanja, gdje bi sa lijevih pozicija trebalo biti jasno da bogati moraju plaćati više poreza.”

Novinarki je nahvalio Možemo! kao političku platformu koja se bila iskrena i žestoka upravo po tim pitanjima, pa je stoga i zasluženo privukla glasače sa svojim programima. Pitala ga je na kraju intervjua je li i on za to da SDP na izborima za gradonačelnika Zagreba podrži Tomislava Tomaševića?

#related-news_0

“Zašto ne? Iako je moje mišljenje da se tu treba nešto i pitati Gradsku organizaciju SDP Zagreb. I ona bi trebala donijeti konačnu odluku o tome”, odgovorio je.

Na kraju je rekao da bi SDP pokrenuli novi kvalitetni ljud, ali i da se radi o vrlo teškom procesu:

“Jer taj proces donosi i svojevrsno čistilište, micanje onih koji su blokirali razvoj stranke. A to je uvijek bolno. Nadam se da će nova predsjednica ili novi predsjednik imati snage za taj mukotrpan proces.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.