Aplikaciju Stop COVID-19 Hrvati nisu pohitali skinuti, ima oko 35.000 skidanja

Ilustracija

Tjedan dana prošlo je od predstavljanja aplikacije Stop COVID-19, za praćenje kontakata zaraženih, no čini se da među Hrvatima nije baš zaživjela. U tjedan dana preuzelo je je preko 35.000 ljudi.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji – njih 24. Preminule su četiri osobe. Trenutačno je ukupno 703 oboljelih, 130 ih se liječi u bolnici, a šest pacijenata je na respiratoru.

Tjedan dana od predstavljanja aplikacije 

“Stop COVID 19” je aplikacija za koju stručnjaci žele da se najviše instalira, a najmanje koristi. Ipak, u Hrvatskoj nije baš zaživjela. U tjedan dana preuzelo ju je tek nešto više od 35 i pol tisuća korisnika pametnih mobitela.

“35676 preuzimanja… Vidimo da taj broj raste iz dana u dan. Bilo bi dobro da svi koji posjeduju mobitel imaju tu aplikaciju jer ona pomaže u borbi protiv epidemije”, rekao je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

VEZANE VIJESTI

Korisnik ne zna koga obavještava. Kontakti ne znaju od koga dolazi poruka. Sve je potpuno anonimno i dobrovoljno. Ako kontakt primi obavijest javlja se svome liječniku. No, uputama i jamčenoj sigurnosti podataka usprkos, građani su redom skeptični.

“Covid ne doživljavam toliko i ne bi skinuo aplikaciju… Ne bih skidao ako nije nužno, nema smisla ako velik broj ljudi nije na njoj… Ne i neću skinut… Zašto? Zato što je to zadiranje u privatnost”, bile su samo neke od reakcija građana.

S druge strane epidemiolozima u lovu na kontakte, svaka pomoć je dobrodošla, digitalno rješenje je pohvalno, ali znanstvenici veću korist u blokadi širenja virusa vide u klasičnim testiranjima.

Znanstvenik Ivan Đikić kaže da za ozbiljnu epidemiološku mjeru apliakcije nisu toliko značajne.

A imamo li evidentiranih ključeva, odnosno zaraženih na platformi? “Za sad nasreću nemamo”, odgovara direktor APIS IT-a.

Više u priči Anje Perković:

  N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.