Čačić: "Bio sam branitelj, ali na sjeveru ih nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!?"

Vijesti 07. kol 202013:05 > 13:07
N1

Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da nema smisla "danas biti zarobljenik pojedinaca s tako bolesnim temeljima". Za Plenkovićevu vladu rekao je da su se programski dogovorili, da su u Vladi spremni biti i da je korektno imati isti odnos prema svim partnerima.

Zastupnik Reformista u Saboru međunacionalne odnose u Hrvatskoj posljednjih 15 godina opisao je kao “katastrofalni povratak s Karamarkom u duboku crnu prošlost” i nešto treptaja ranije u vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor i premijera Zorana Milanovića i Ive Sanadera.

“Ovo što radi Plenković, na puno je kvalitetnijem tl. Ima kvalitetnu podršku Milanovića, a Pupovac je oduvijek razumio o čemu je riječ, ali nije imao sugovornika”, kazao je Čačić.

VEZANE VIJESTI

Njemu smeta izraz “suživot sa Srbima”.

“Kakve ima veze ‘suživot’ sa Srbima!? Pa, oni su građani ove zemlje”, istaknuo je da je riječ zapravo o “životu”.

Konačno se osvrnuo i na HOS, ulogu u ratu i ulogu u miru.

“Ja sam, eto, bio branitelj, ja ih na sjeveru nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!? Jedva da smo znali da postoje. Bili su hrabri, mnogi nisu bili ideološki zadojeni, mnogi nisu imali pojma što je ideologija”, rekao je, ali je i naglasio da danas “to treba sankcionirati i jednom zauvijek presjeći”:

“Danas biti zarobljenik takvih skupina, takvih frustriranih pojedinaca, koji stoje na bolesnim temeljima, to nema smisla.”

Što se tiče suradnje s HDZ-om, Čačić je opisao praktično koalicijski odnos.

#related-news_0

“Sad smo sudjelovali u izradi programa. Dali smo sve primjedbe oko različitosti programa između HDZ-a i našeg programa. Sve što smo smatrali bitnim je i usvojeno. Hoćemo li i na koji način sudjelovati u Vladi, to ćemo dogovoriti. Logično je da ako podržavaš program, sudjeluješ i u vlasti. Nama to nije presudno, ali je korektno da tretman svih partnera jednak”, kazao je.

Na tom mjestu je nabrojao koalicijske partnere u Vladi HSLS i HNS i njihov tretman. Konačno:

“Podržat ćemo Vladu.”

Čačić ima puno povjernje u sposobnosti ministara Tomislava Ćorića, Zdravka Marića i posebno ministrice za europske fondove Nataše Tramišak, njenih sposobnosti da Hrvatska povuče gro-sredstava iz EU-a što joj je nedavno odobreno, ukupno 22 milijarde eura.

#related-news_0

Čačić je priznao da je i on previše pesimistično predviđao turističku sezonu:

“Nitko nije predviđao 60 posto. Ja sam nautičar, nautika je na otprilike tri četvrtine. Ali, to ništa ne mijenja. Moramo smanjiti ovisnost o turizmu.”

Potom se još jednom osvrnuo na povlačenje sredstava iz EU-a. Rekao je da su rezultati Milanovićeve vlade bili “katastrofalni”, da puno bolji nisu bili niti ministri Oreškovićeve vlade. Za sadašnju ministricu u Plenkovićevoj Vladi rekao je da ima puno povjerenja, a ako ispadne loše, dodao je:

“Niti naša podrška nije beskonačna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.