'Ne trebamo bolne rezove, već rezove koji će olakšati bol'

Vijesti 03. lip 201513:12 > 13:13
Cropix/Ranko Šuvar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u srijedu na otvaranju konferencije "Zaposlimo Hrvatsku" da Hrvatskoj nisu potrebni bolni rezovi već rezovi koji će olakšati bol te da našu budućnost i razvoj trebamo graditi na privatnom sektoru koji je temelj svih razvijenih gospodarstava.

“Naravno da neki rezovi mogu boljeti, ali velik broj reformi oko kojih se većinom slažemo zahtijeva upravo suprotno – rezove koji će olakšati bol. Rezove koji će omogućiti tvrtkama da budu konkurentnije na domaćem i međunarodnom tržištu, koje će omogućiti da se značajno poveća potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj”, kazala je Grabar Kitarović na otvaranju konferencije koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Ustvrdila je da pozitivni znaci iz posljednjih izvješća Europske komisije jasno ukazuju kako ti pomaci nisu ostvareni našim djelovanjem, već su učinci i rezultat oporavka posljedica vanjskih čimbenika iz europskog okruženja.

“Osim blagog i u potpunosti nedovoljnog gospodarskog rasta, nema puno pozitivnih vijesti i najava. I dalje je prisutan nedostatak potrebnih reformi kao i vrlo niska razina ulaganja privatnog sektora. A upravo je taj element ključan za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta”, poručila je predsjednica.

Grabar Kitarović je navela podatke Europske komisija koji govore o očekivanom iseljenju oko 200.000 ljudi iz Hrvatske do 2019. godine.

Potrebno je, istaknula je, pripremiti teren za njihov ostanak i izbjeći oportunističke namjere koje bi takav odljev mogle pokazati kao uspjeh kroz smanjenu nezaposlenost ili smanjene socijalne troškove za nezaposlene.

“Trebamo stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj. Drugi je zadatak stvaranje okvira koji će nam dugoročno omogućiti snažan i održiv gospodarski rast”, poručila je Grabar Kitarović.

Obrazovanje i demografija, naglasila je, ključni su za oporavak te za snažan dugoročan i održiv gospodarski rast.

“Ova dva zadatka i naši napori moraju biti usmjereni prema razvoju radnih mjesta u privatnom sektoru, jer će nas samo privatni sektor, s velikim naglaskom na malo i srednje poduzetništvo, povući naprijed u rješavanju problema nezaposlenosti.”

Grabar Kitarović je najavila da će već danas potvrditi i objaviti sastav gospodarskog savjetodavnog vijeća koje će joj, kazala je, svojim aktivnim sudjelovanjem pomoći u formiranju strateških odrednica s ciljem pokretanja hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Kusić istaknuo je potrebu mijenjanja mentalnog sklopa hrvatskog društva koji će uključivati kult rada, odgovornost, strpljivost i samozatajnost kao put izlaska iz krize, “kao što je slučaj u razvijenim zemljama”.

“Danas se vodi bitka za Hrvatsku gotovo jednako važna kao što se vodila i u Domovinskom ratu – na gospodarstvenom planu vodimo bitku hoćemo li sami odlučivati svojom sudbinom ili će nam odlučivati oni koji su bolje organizirani”, rekao je Kusić.

Naglasio je da kriza o kojoj govorimo nije samo uzrok nečijih grešaka, već da je uzrokovana i našim načinom života – životom na dug. “Moramo se naučiti da ćemo raditi više za manje. Ne postoje veliki potezi koji će riješiti probleme, radi se o tisuću malih poteza”, poručio je Kusić.

Ustvrdio je da obrazovni sustav zanemaruje prirodne znanosti, tehnologiju i tehniku te upozorio da dolazimo u jedno tehnološki ovisno društvo u kojem ćemo se teško snaći ako nešto ne promijenimo.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović upozorio je da su niska razina radno aktivnog stanovništva i stopa nezaposlenosti od gotovo 20 posto, a nezaposlenost mladih od 32 posto – znakovi za uzbunu.

Promašene gospodarske politike, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, pravna, socijalna nesigurnost ne idu, kazao je, u prilog stvaranja gospodarske stabilnosti i razvoja.

Hrvatska gospodarska komora inicirala je projekt pod nazivom “Zaposlimo Hrvatsku”, kao poticaj ključnim donosiocima odluka da se usredotoče na rješavanje dugotrajnog, tvrdokornog i krajnje ozbiljnog problema niske stope zaposlenosti i aktivnosti stanovništva Hrvatske. Nakon radionica i konferencija, rekao je Burilović, političkim strankama i relevantnim čimbenicima u društvu namjeravaju ponuditi prijedloge i rješenja.

“Cilj nam je stvaranje svojevrsnog rasadnika ideja koji će okuopljati gospodarstvenike, znanstvenike, stručnjake i sve one koji se žele uključiti u traženje odgovore na postavljena pitanja”, naglasio je.