'Izručenje Marića je dobro za odnose Hrvatske i Srbije'

Vijesti 03. lip 201516:18 > 16:18
N1

Dolazak osuđenog ratnog veterana Veljka Marića u Hrvatsku može pomoći odnosima Hrvatske i Srbije, ocijenio je u srijedu hrvatski premijer Zoran Milanović jer je u pitanju priznavanje presude srbijanskog pravosuđa.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s estonskim premijerom Taavijem Roivasom, Milanović je rekao da će Marić biti prebačen u odgovarajuću hrvatsku ustanovu, ocijenivši da je “dobro da se to dogodilo”.

“Hrvatska je proteklih godina više desetaka osuđenika prebacila u Srbiju, a, koliko znam, ovo je prvi slučaj da se osuđenik iz Srbije prebacuje u Hrvatsku. Dobro je, sad će valjda biti malo bolje”, rekao je Milanović, dodavši da je o toj temi nekoliko puta proteklih tjedana u tajnosti razgovarao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i dodao, da je to njegova “dužnost prema svakom hrvatskom državljaninu, koji se nažalost, nađe u takvoj situaciji.

Marić je u Srbiji osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja. Prvostupanjsku odluku vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu, odbivši žalbu Marićeva branitelja kao neosnovanu. Nakon što je presuda postala pravomoćna Marić je iz pritvora upućen na izdržavanje zatvorske kazne u Sremsku Mitrovicu. U utorak je iz zatvora u Beogradu prebačen u Hrvatsku na odsluženje ostatka kazne.