Beroš: Broj zaraženih jest najveći, ali je s obzirom na vrhunac sezone očekivan

Vijesti 14. kol 202019:04 > 19:09
Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu na Hvaru nakon rekordnog broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Beroš je kazao kako broj jest najveći, ali kako je, s obzirom na to da je vrhunac turističke sezone i da je u Hrvatskoj 830 tisuća stranih gostiju i očekivan. 

“Da će biti ovoliki, to baš nisam očekivao, ali ono što je bitno da su sva žarišta pod kontrolom na neki način. Da su epidemiolozi na terenu. Da znamo sve što se dešava i da ništa nije nekontrolabilno u ovom trenutku”, rekao je ministar. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje koje će biti nove mjere koje će Stožer donijeti, rekao je da ne vole unaprijed najavljivati mjere. 

“Međutim, potpuno je jasno da smo detektirali određena nova žarišta, a to su kao što sami znate noćni klubovi te smo prvo nadzorom, potom i zatvaranjem zatvorenih dijelova istih noćnih barova, a sada i ograničenjem radnog vremena nastojimo djelovati na iste. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Međutim, ono što je bitno, bitno je pratiti razvoj epidemiološke situacije te po potrebi donositi nove mjere na što smo spremni”, ističe Beroš. 

Rekao je kako su u prvom poluvremenu rezultati bili odlični, ali da moramo uvijek biti pripremni i biti uvijek korak ispred virusa, ukoliko je to moguće. 

“Imamo sad određeno iskustvo iz trećeg i četvrtog mjeseca i naravno da pripremamo zdravstveni sustav, ali i sve ostale sustave na moguća događanja u jesen. Nemoguće je predvidjeti što će biti, međutim vidjeli ste da usprkos svojoj masivnosti, zdravstveni sustav Republike Hrvatske mogao se brzo prilagoditi kako nastupu covida, tako isto i opuštanju mjera, odnosno prilagodbi na novo normalno. U tome smo uspjeli i vjerujem da ćemo biti spremni za jesen jer sve planove imamo izrađene”, kazao je Beroš. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.