Obiteljski liječnici: Nameću nam se obveze, za ispričnice prvi put čuli na N1

Vijesti 18. kol 202010:25 > 10:28
N1

Dok čekaju traženi sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, liječnici primarne zdravstvene zaštite nastavljaju s upozorenjima o teškom stanju u kojem se sustav nalazi. U Novom danu Nataša Ban Toskić iz Koordinacije obiteljskih liječnika rekla je kako je rad u obiteljskoj medicini već godinama potpuno podcijenjen, nema mogućnosti za napredovanje, male su plaće, a teško se dolazi do specijalizacije.

„U idućih 5 godina ostat ćemo bez gotovo 700 liječnika, ako jedan tim ima 1 700 pacijenta znači da jedna trećina ostaje bez izabranog liječnika. Taj problem može riješiti samo zdravstvena administracija, mi smo kao liječnici od sebe dali maksimum“, poručila je.

Podsjeća da je najveći problem administrativno opterećenje gdje se obveze se delegiraju bez ikakve kontrole ili upita prema liječnicima.

VEZANA VIJEST

„Treba nam informatizacija zdravstva, svi sudionici sustava moraju biti u obvezi koristiti informatička rješenja Ministarstva i HZZO-a. Tražimo da nam se dodijeli administrator kao ispomoć, dodatna sestra, već to bi nam puno pomoglo“, rekla je.

Dodala je da najavljenih 500 specijalizacija zvuči jako lijepo, ali je pitanje hoće li i u kojem roku biti realizirano, odnosno kada će ti ljudi postati specijalisti i krenuti u proces. Postoji strah od jeseni, ističe, i to zbog niza razloga.

„Počinje škola, vrtić, sezona gripe i infekcija, alergije na ambroziju, simptomi Covida ponekad se ne mogu razlikovati niti od alergija, trebaju nam jasne smjernice i uputstva“, poručila je i dodala da im se nameću obveze bez ikakvih konzultacija.

„Pa prvi put smo jučer čuli na vašoj televiziji da će se na procjenu obiteljskih liječnika moći dobiti ispričnice za školu za djecu za koju se procijeni da ne trebaju fizički u školu na nastavu. Bez ikakvog pitanja, konzultacije, samo nam se delegira..“, objasnila je liječnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.