"U Zagrebu fali oko 2.000 kreveta da bi svi studenti bili zadovoljni"

Vijesti 19. kol 202010:27 > 11:20
N1

Mario Župan, savjetnik za studentska pitanja ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu, gostovao je u N1 studiju gdje je govorio o 500 mjesta manje u studentskom domu "Cvjetno naselje" u kojem se nalaze obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

“SC svake godine raspisuje natječaj za subvencionirani smještaj u domovima i ta brojka je uvijek ista, 6.935 kreveta. Međutim, ove godine smo pustili 6.303 trenutno, jer su 493 mjesta mobilizirana po nalogu MUP-a i Stožera”, rekao je Župan i dodao da je riječ o prvom i drugom paviljonu u domu “Cvjetno naselje” u kojemu su smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u razornom potresu u ožujku.

Dodao je i da u studentskom domu “Lašćina” još uvijek ima oštećenih kreveta, ali to bi trebalo biti sanirano do početka akademske godine.

VEZANE VIJESTI

“Na Lašćini je 112 kreveta koji su oštećeni u potresu, ali to će biti sanirano do 1.10. SC u ovom trenutku ima 537 kreveta manje”, kazao je.

“Mi 50 posto svojih kapaciteta moramo dati studentima koji su slabijeg imovinskog statusa, a to je 2100 kn po članu obitelji. Ove godine imamo 500 kreveta manje, ali i 500 molbi više. U ovom trenutku u gradu Zagrebu fali oko 2000 kreveta da bi svi studenti bili zadovoljni”, istaknuo je.

Savjetnik ravnatelja SC-a navodi i kako SC provodi sve preporuke kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

“Provodimo sve mjere u skladu s preporukama Stožera i HZJZ-a. Sobe su dvokrevetne, osigurana su dezinfekcijska sredstva, u restoranima je osiguran razmak između stolova, omogućili smo i online podizanje studentskih ugovora”, pojasnio je Župan.

Još uvijek se ne zna hoće li nošenje maski postati obvezno.

“Bit će kako će propisati Nacionalni stožer. Ako će biti obvezne na fakultetima, onda će biti i na ulasku u našim restoranima”, kazao je.

Dodao je i da on osobno preporučuje nošenje maski u zatvorenim prostorima. Naglasio je i kako nije predviđeno provođenje mjere samoizolacije u studentskim domovima.

“Nadam se da će SC biti izuzet od samoizolacije. Samoizolacije ne bi trebalo biti u studentskim domovima. Sve ono što zakon, Stožer i HZJZ propišu – mi ćemo provoditi”, kazao je.

#related-news_0

Komentirao je i situaciju u “Cvjetnom naselju” u kojemu još uvijek borave građani koji su ostali bez doma nakon potresa, a još uvijek ne znaju do kada će tu biti smješteni.

“U ovom trenutku je 289 građana smješteno kod nas, pružamo im hranu. Osamsto je ljudi prošlo kroz SC i mi pružamo što možemo. Apeliram na Vladu, Grad Zagreb i nadležno ministarstvo da oni riješe to, jer mi nemamo ovlasti za to. Imamo i obećanja iz Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine da će u razdoblju od 1. do 15.9. građani biti riješeni iz Studentskog naselja”, pojasnio je Župan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.