Kako MVEP komentira Orbanove poruke?

Vijesti 21. kol 202010:25 > 10:30
Ilustracija

Srednjoeuropske države trebale bi se ujediniti da sačuvaju svoje kršćanske korijene dok zapadna Europa eksperimentira s istospolnim brakovima, imigracijom i ateizmom, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak.

Viktor Orban je govorio na inauguraciji spomenika posvećena Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon I. svjetskog rata kojim se ponovno promijenila karta Europe.

To da Viktor Orban i nakon stotinu godina od Trianona koristi raspad Austro-Ugarske kao nacionalnu tragediju kojom potpiruje nacionalne strasti i dobiva glasove, nije novost.

No, inauguraciju spomenika postavljenog preko puta mađarskog parlamenta danas koristi kao pozornicu za poruku da se srednjoeuropski narodi moraju okupiti pod poljskim vodstvom zbog sljedećeg problema Zapadne Europe:

“Zapadna Europa odustala je od … kršćanske Europe, i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama, otvorenim društvima”, rekao je Orban u govoru.

VEZANA VIJEST

Ministar Gordan Grlić Radman je jučer pred Vladom RH, odgovarajući na pitanje našeg reportera Hrvoja Krešića kako će se Hrvatska postaviti povodom otkrivanja takvog spomenika, kazao kako će na ceremoniji nazočiti otpravnik poslova RH u Mađarskoj.

Naša reporterka Ivana Dragičević poslala je upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova je li otpravnik poslova RH u Mađarskoj bio na ceremoniji u Budimpešti te kakav je stav RH obzirom na naše vanjskopolitičke odrednice, prema porukama premijera Orbana na otkrivanju spomenika, poglavito vezane za nipodoštavanje LGBTQ populacije, migrantske populacije, te nekrršćana.

Na navedeni upit stigao je sljedeći odgovor Službe za odnose s javnošću MVEP-a:

“Na svečanosti je pribivala u ime Veleposlanstva RH u Mađarskoj privremena otpravnica poslova. U duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Hrvatska razumije povijesnu traumu koju je u Mađarskoj izazvao Trianonski ugovor.

No, prošlo je stoljeće, osim niza traumatičnih događaja za europske narode, iznjedrilo i projekt Europske unije osmišljen da ublaži posljedice takvih trauma i spriječi nastanak novih sukoba. Kad promišljamo događaje iz prošlosti, nužno je voditi se upravo načelima na kojima počiva današnja Unija te iskazivati obzir prema svim njihovim sudionicima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.