U Varaždinskoj županiji 3 nova slučaja zaraze, zaražen i djelatnik ginekologije

Vijesti 25. kol 202012:10 > 12:12
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U jednom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma, a u dva slučaja o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima. Jedna od tih osoba je djelatnik ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt covid-19 pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je još u tijeku, no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno je da će određeni broj njegovih kolega završiti u samoizolaciji, što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije, ističu iz županijskog Stožera.

Kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije će biti da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz samoizolacije.

Veliki broj asimptomatskih slučajeva kod kojih zaraženi nemaju nikakve simptome, no ipak prenose zarazu, dodatno otežavaju borbu protiv nekontroliranog širenja zaraze. Dodatno otežava i činjenica da zaraženi u razgovoru s epidemiolozima često zaborave na pojedine osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu nekoliko dana unatrag pa se tako ne obuhvate svi potencijalni budući prenositelji, dodaje se u priopćenju.

„Apeliram na građane, ako žele pomoći u zajedničkoj borbi protiv nekontroliranog širenja zaraze i spriječiti potencijalno uvođenje dodatnih mjera, da reduciraju broj nepotrebnih bliskih kontakata te da u slučaju pozitivnog testa na koronavirus imaju pregled s kim su bili u kontaktu posljednjih dana“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje je 49, jer uz tri novozaražene osobe, zabilježena su i tri oporavljenja. Devetero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 120 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.