Titov Galeb dobiva novo lice, HDZ-ovci: Gradi se crkva štovateljima Tita

Vijesti 26. kol 202019:11 > 21:45
N1

S novim temeljnim premazom, osvježen i očišćen Galeb više ne djeluje avetinjski. Nakon kraćeg remonta u Viktoru Lencu vratio se u matično brodogradilište u Kraljevicu, na ostatak rekonstrukcije.

Brod kojeg pretvaraju u muzej, od travnja bi trebao biti usidren na riječkom lukobranu. Obnova će stajati oko 60 milijuna kuna za što se grad trebao dodatno zadužiti.

Više nije ruzinavi brod, a i starost mu ne škodi. Pomlađuje se iz dana u dan. S novim čelikom, očišćen, s fiatovim motorima kao uricama, mogao bi još najmanje 40 godina, kažu restauratori.

“Mogu vam reći da je brod impozantan, znači nakon 82 godine, gradnja u to vrijeme, kako su majstori napravili, posramiti se ne može nitko, na kvalitetu broda i na izgled broda”, kaže Ivan Ivić, direktor brodogradilišta Dalmont u Kraljevici.

Titov Galeb u škveru gdje je, podsjetimo, i Tito radio kao mlad. Došli su u inspekciju i gradski “sekretari”, u Rijeci će u proljeće i završiti. Kao muzej i hostel, restoran. Nova turističko-povijesna ponuda.

“Pa brod bi mogao donijeti nove posjete u Rijeku. Nema ozbiljnije delegacije koja posjeti grad, a da nije i onda, kada je brod bio u puno gorem stanju, nego što je to danas kada je već 50 posto radova završeno, a da nisu izrazili želju da ga posjete”, kaže Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

“Naravno, nastojimo ispričati priču onakva kakva je bila, mi od nje ne možemo pobjeći, a još je manje možemo promijeniti”, dodaje.

O Galebu su se snimali filmovi, oplovio je cijeli svijet. Spajao fašite, naciste, naposljetku komuniste i nesvrstane, širio politiku “miroljubive aktivne koegistencije”.

Nema ovaj Galeb veze s Rijekom, to Vojko Obersnel gradi crkvu štovateljima Tita, ponavljaju HDZ-ovci.

Goran Kovacic/PIXSELL

“Ja mu predlažem da, kada brod Galeb bude gotov, da društvo Josip Broz Tito dobije prostor na brodu Galeb i da tamo mogu učlanjivati nove članove i štovatelje JBT i bivše Jugoslavije, a da on može biti predsjednik tog kluba ili barem počasni član”, kaže Dinko Beaković, tajnik HDZ-a Primorsko-goranske županije.

Ma kakvo slavljenje komunizma, smiješno je novinaru i glazbeniku Luki Benčiću. Bit će to muzej bez ideološke ostrašćenosti, nada se. Neka mu sude posjetitelji.

N1

“U Njemačkoj postoje, ne znam, Istočna Njemačka je imala puno restriktivniji, puno gori režim nego ovdje pa imaju muzeje, kao uređen stan kao u vrijeme DDR-a, ljudi to dolaze razgledavati, muzeje tajnih službi, u Poljskoj postoji muzej komunizma. Nisam primijetio da netko govori da se u Njemačkoj slavi komunizam zato što je netko napravio DDR stan iz 70-tih koje netko dolazi razgledavati”, kaže nam Luka Benčić, novinar Jutarnjeg lista.

Postavit će Galeba tu, među jahte, jedrilice i ribarske brodice. Nekome će sigurno kvariti miran san…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.