Pavković: Povratak u domove prioritet, bez stanovništva u centru to nije Zagreb

Vijesti 02. ruj 202011:33 > 11:38
N1

Arhitektica Marina Pavković u N1 studiju uživo komentirala je Zakon o obnovi Zagreba, nazvavši drugo čitanje guliverskim pomakom u odnosu na prvu verziju zakona, koja je bila toliko loša „da ga se institucija koja ga je donijela može sramiti“. Smatra da su ove promjene kvalitetne, ali bi voljela vidjeti još dodatnih dorada.

„Imate dvije male kratke mjere, koje smo mogli uvesti i dok smo čekali zakon. Jedna je uredba o sprječavanju kriznog profiterstva, s obzirom da su cijene nekoliko puta veće od pred potresnog vremena. Druga stvar odnosi se na bojlere jer su kondenzacijski isforsirani kao jedini, što je u sukobu sa zakonom jer eliminiraju ostale modele, priključak na toplanu ili solarne kolektore“, rekla je.

Istaknula je kako se nitko ne bavi urbanom obnovom, 5 mjeseci je propušteno, a moglo se razgovarati o modelima i imati nešto spremno.

„Već smo mogli imati po blokovima rješenja, kako ih oplemeniti, kako ih ojačati kvalitetno, a mi imamo propušteno vrijeme. 5 mjeseci su mogli raditi fakulteti, studenti, zajednice koje ne naplaćuju ni kune…“, istaknula je te dodala da se premalo obraća pažnja na arhitektonsko oblikovanje.

„Rade se intervencije na fasadama koje će biti teško ispravljive i više će koštati, nije građanima za zamjeriti, pronalaze različite načine da se riješe svoj problem“, rekla je.

Smatra i da je prioritet ljude vratiti u stanove.

„Vlada to mora osigurati, ljudi se moraju vratiti u svoje domove. Sve drugo ćemo već nekako imati, i kulturu, i saborske sjednice, i škole i vrtiće. Ali Grad i država moraju se prvenstveno baviti stanovanjem, poticati obnovu konstrukcijsku i nekonstrukcijsku. Taj grad, ako se obnovi bez stanovništva, više neće biti Zagreb“, istaknula je te dodala da moramo omogućiti da u centru Zagreba žive ljudi, a ne da bude kulisa i da se iseli autohtono stanovništvo. Rekla je da će se i dalje zalagati da se ispravi velika nepravda, a to je da se gradnja zamjenskih obiteljskih kuća izjednači s gradnjom zamjenskih stanova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.