Banožić: "HRM-u od Brodosplita među najboljim brodovima na svijetu svoje klase"

Vijesti 02. ruj 202017:21 > 17:24
N1

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u srijedu za posjeta HRM-u u Splitu da će kao ministar zauzimati za to da se proračun Ministarstva obrane za 2021. godinu zadrži na istoj razini kao što je bio i za 2020., među ostalim, i "zbog dodatnih iskoraka u projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske“.

Ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj bili su u utorak u Splitu u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) te u Brodosplitu na svečanom polaganju kobilica dvaju novih brodova HRM-a.

VEZANE VIJESTI

 U Vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ obišli su Spomen-sobu poginulih pripadnika HRM-a. Nakon toga bili su na prezentaciji koju je vodio zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji ih je upoznao s postignućima i izazovima u HRM-u.

Kako je priopćeno iz MORH-a, ministar Banožić zatim je razgledao obalni ophodni brod HRM-a OOB-31 „Omiš“ te je izrazio zadovoljstvo posjetom HRM-u i predstavljenim sadržajima.

Premda će se pandemija koronavirusa, s čijim se posljedicama suočava i sustav obrane u promjeni i odgodi planiranih aktivnosti te u posljedičnim gospodarskim teškoćama budući da je BDP u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini, neizbježno odraziti i na proračun Ministarstva obrane u 2021. godini, ministar Banožić je istaknuo da će se zauzimati za to da se on zadrži na istoj razini kao što je bio i za 2020. godinu “kako bi zadržali sadašnja materijalna prava te kako bi napravili dodatne iskorake u projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske“.

#related-news_0

Među vrijednim projektima ministar Banožić je istaknuo izgradnju preostalih obalnih ophodnih brodova te nabavu motora i remont raketnih topovnjača.

„Pred nama je izrada i donošenje dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2022. do 2033. godine, gdje ćemo odrediti projekcije razvoja Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Pri tome trebamo voditi računa o obvezama koje su sadržane u preuzetim NATO-ovim ciljevima sposobnosti“, rekao je ministar Banožić te istaknuo kako je posebno važno u svakoj situaciji u kojoj je to moguće razvijati sposobnosti Hrvatske vojske koja će biti na raspolaganju našem narodu u mirnodopskim uvjetima.

Podsjećajući na vrijednu ulogu koju pripadnici Hrvatske vojske imaju u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ministar je poželio uspjeh posadi raketne topovnjače, koja će uskoro sudjelovati u NATO-ovoj operaciji „Sea Guardian“, te da promovira HRM i Domovinu u najboljem svjetlu, onako kako su to dosad činili njihovi prethodnici.

#related-news_0

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Hranj istaknuo je važnost daljnjeg ulaganja u Hrvatsku ratnu mornaricu koja osigurava morski teritorij koji otprilike ima površinu kao kopneni dio Hrvatske.

„Možda najvidljiviji doprinos Hrvatske vojske u ovim mirnodopskim uvjetima je kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i našem narodu“, zaključio je admiral Hranj.

Tijekom svečanog polaganja kobilica dvaju novih brodova Hrvatske ratne mornarice u Brodosplitu predsjednik Uprave Tomislav Debeljak zahvalio je ministru Banožiću što podupire taj projekt i nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova.

#related-news_0

„Ovo je win-win situacija gdje će država, odnosno HRM, po izuzetno povoljnoj cijeni dobiti obalno ophodne brodove koji su među najboljima u svojoj klasi na svijetu. Osim toga, 40 posto utrošenih sredstava se vrlo brzo vrati u državni proračun. Kad se tome doda i multiplikativni efekt, onda su koristi za BDP još znatno veće“, rekao je Debeljak i dodao da je Brodosplit u suradnji sa stručnjacima iz MORH-a stekao referencu da takve i slične brodove nudi na svjetskom tržištu.

Ministra Banožića posebno raduje što će se brodovi graditi u hrvatskom brodogradilištu, čime MORH i Hrvatska vojska pridonose gospodarskom razvoju zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.