"Slučaj Uljanik": Branitelji zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa

Vijesti 07. ruj 202014:40 > 14:46
Srecko Niketic/PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci u ponedjeljak ipak nije odlučivalo o osnovanosti optužnice u "slučaju Uljanik", jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa, a kako se doznaje na sudu, nekoliko je zahtjeva prihvaćeno.

Na odluku suda moguće su žalbe pa se očekuje da će ih podnijeti obje strane, i branitelji i tužiteljstvo, a o žalbama će, bude li ih, odlučivati Vrhovni sud.

Sjednicom optužnog vijeća je predsjedao sudac Saša Cvijetić, a bit će nastavljena kad odluka suda o izuzeću dijela dokaza postane pravomoćna.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je potkraj ožujka optužnicu protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare.

VEZANE VIJESTI

Prema nedavnoj odluci Vrhovnog suda, suđenje u “slučaju Uljanik” bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer nije prihvaćen prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu. Vrhovni sud ocijenio kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.

Drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossannda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 sada optuženih osoba. Istražni zatvor od 30 dana bio je određen za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.