"Znamo da se neće dogoditi nužno potrebna urbana obnova"

Vijesti 11. ruj 202017:27 > 17:29
N1

Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreba u Newsroomu je rekao da osobno nije zadovoljan izglasanim Zakonom o obnovi Grada Zagreba. "Suštinski je ostao nedovršen iako se malo poboljšao", rekao je.

“Ovakav zakon vjerojatno je mogao biti i ranije izglasan s brzim promjenama. Dobro je to da je zakon donesen, a kako će se dalje provoditi, vidjet ćemo”, rekao je Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreba.

Izrada daljnje dokumentacije mogla bi znatno produžiti agoniju građana koji čekaju model za obnovu svojih domova.

VEZANE VIJESTI

“Ministarstvo graditeljstva donese zakon u kojem piše da će se neki pravilnik donijeti u roku od 30 dana, a onda prođe i 90 dana. Problem je što nemamo uvid ni u programe mjera ni u pravilnike koji će se donijeti na temelj ovog Zakona, nemomo još ni stručni savjet. U cijelom segmentu načina provedbe i sadržaja obnove nema jasno što i kako. Znamo da obnova neće biti sustavna, neće se dogoditi nužno potrebna urbana obnova koja je bila potrebna i prije potresa”, dodao je.

Objasnio je da urbana ili sveobuhvatna obnova podrazumijeva proces kojim se prostori urbanizirani tijekom povijesti, koji su tijekom vremena izgubili sadržajni i graditeljski identitet ili je on propao, revaloliziraju i daje se novi okvir za razvoj: “Primjerice, Donji grad. Moramo ga promatrati sa sociološkog aspekta, aspekta prometa, aspekta da se investicije ne gledaju kao mešetarenje nekretninama nego da su to ozbiljne investicije koje daju dodanu vrijednost. Centar Zagreba je prepun nedovršenih i neiskorištenih prostora, tu je problem parkiranja, tema zaštite kulturne baštine koju također treba obraditi.”

Križić smatra da se nije iskoristila situacija da “osvijestimo potrebu sustavne obnove zgrada, a to je odraz nedostatka hrabrosti”. Činjenica da nitko nije našao rješenje za sugrađane, pokazuje da se cijela priča vodila putom koji nije bio dobar: “To se prvo trebalo riješiti. Sad oni moraju u hostel umjesto da se u šest mjeseci ishodila dozvola za radove…”

#related-news_0

Problem je, ističe, što u provedbenom dijelu zakona nema naznake programa. Kaže da je puno građana krenulo u obnovu, a da su načelne smjernice – zelena, žuta ili crvena naljepnica – samo dobri orijentiri. “Ali sama činjenica da tek počinjemo provoditi ozbiljnije detaljne preglede, govori da još nemamo detaljan uvid u to što se zaista dogodilo”, dodaje Križić.

Govoreći o idućim koracima prvo se mora donijeti program mjera unutar 30 dana, a onda pravilnik o sadržaju novih projekata kako bi se uopće moglo pristupiti projektiranju prema novom zakonu. “Već se spekulira da zakon nije dovoljno dobar i da ga treba mijenjati”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.