Vlahušić: 'Nevažno je je li Karamarko radio za UDBA-u'

Vijesti 09. lip 201508:09 > 08:09
N1

Gost dana u Novom danu s Tihomirom Ladišićem bio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Pišete svojevrsni komunistički manifest?

“U našem gradu smo zaboravili pitanje javnog i previše se naglaska stavlja na privatno. Moramo zaželjeti bolje društvo, u kojem mladi neće odlaziti i gdje će moći pristojno zaraditi. Grad i pojedinac kada prestane sanjati, prestaje živjeti”

396 milijuna kuna je ovogodišnji proračun. Mnogi su vaše izjave o milijardi kuna proračuna opisali kao fantaziju. Otkud novac za takav proračun?

“Proračun je usvojen s 25 glasova za, čak i opozicija je jednoglasno prihvatila proračun. Temelji se na našoj baštini, na ljudima koji ga dolaze iz cijelog svijeta gledati. Samo u proteklih šest godina smo uspjeli doći na 3,5 milijuna noćenja. Novac ne dolazi od građana, već od turista.

Znam da je proračun od milijardu kuna moguć. Mnogo toga je napravljeno u posljednjih nekoliko mjeseci. Vlasništvo ostaje u gradu, Dubrovnik ide ka Azurnoj obali po kvaliteti”

Na proračun je bilo 40-ak amandmana. SDP i HNS su dobili većinu viječnika, ali HDZ svejedno može blokirati odluke gradonačelnika?

“Vijećnici se bave raspodjelom, a gradonačelnikom stvaranjem novih vrijednosti. Mi smo dva pola, sjeverni i južni pol, tako da nema pat pozicije. Hrvatska i Dubrovnik ne žive u raju, ali mi smo skromni. Toliko ljepote, toliko pameti, vjerojatno smo na prvom mjestu u Hrvatskoj”

Vodi se svojevrsni rat oko dubrovačkih zidina?

“Cijena ulaznica je 120 kuna. Prihodi su se učetverostručili u posljednjih osam godina – s 30 milijuna na 120 milijuna kuna. Važno je da godišnje 90 milijuna kuna više dubrovačke zidine donesu državnom proračunu”

Neki od projekata koji su naišli na kritike javnosti su Golf na Srđu i žičara?

“Dubrovačka žičara 6 godina radi bez koncesije, ne postoji niti jedna tvrtka za koju je zakonom predviđena koncesija to nema. Pred šest godina su dobili koncesiju uz uvjet da je ishoduju za šest mjeseci, nisu to napravili. Imamo situaciju da netko ne plaća koncesiju već šest godina, a to godišnje košta 10 milijuna”

U srpnju će biti predana kompletna dokumentacija za Golf na Srđu, investitori imaju dobre kontakte, ostaju još dva-tri tehnička pitanja koja treba riješiti”

Dubrovačke ljetne igre također su postale predmetom rasprave u javnosti, kakav je vaš stav oko toga, zašto je došlo do zabrane?

“Mi smo dobili odluku da smo ušli u drugi krug za Europsku prijestolnicu kulture. Politika se ne smije miješati u kandidaturu. Politika ne smije biti logistika kulture, to znači da umjetnici smiju izvoditi svoja djela bez obzira na stavove određenog političara. Moj je stav, stav grada Dubrovnika, razdvojimo djelo od izjava umjetnika. Želimo biti prijestolnica kulture i nadam se da će predstava biti izvedena. Izazivajući vraga povećavate šansu da se nešto i dogodi. Ne smijemo izazivati vraga, pustimo umjetnost da ide naprijed.

Rezultati anketa uoči parlamentarnih izbora prednost daju desnoj koaliciji. Mislite li da se to može promijeniti?

“Vlada i premijer čine bitne napore da pokažu svoje uspjehe. Ako lijevi centar koalira s Laburistima, pa dijelom i Josipovićem i Čačićem, OrAH-om ili Živim zidom, onda će male stranke odlučivati. U društvu podijeljenom na ustaše i partizane male stranke će se teško same izboriti za prelazak izbornog praga”

Kako komentirate optužbe Manulića da je Karamarko radio za UDBA-u?

“Nevažno je što je netko radio u bivšoj državi. Moramo gledati u budućnost, a ne što se događalo u prošlosti. Hrvatska liči na republiku crnu kroniku. Je li Karamarko bio na jednoj ili drugoj strani, tko će bolje živjeti u zemlji od toga? To su teme koje bi trebale biti zaboravljene i ne bi trebale uopće postojati. Biti prvak u prošlosti u Hrvatskoj očito je uspješan sport, a biti junakom u budućnosti očito nikoga ne zanima”