Sabor donio novi Stečajni zakon

Vijesti 12. lip 201513:11 > 13:12
Cropix/Davor Pongračić

Hrvatski je sabor u petak donio novi Stečajni zakon po kojemu će se u tvrtkama s računom blokiranim dulje od 120 dana automatski pokrenuti stečaj, no prihvaćen je i Vladin amandman po kojemu će se nova stečajna pravila primjenjivati tek od početka rujna ove godine.

Vlada je takav amandman predložila nakon upozorenja iz oporbe da bi po novom zakonu u stečaj automatski otišao i Imunološki zavod, budući da je jedan od zakonskih razloga za automatsko pokretanje stečaja i neisplata plaća dulje od tri mjeseca.

Po novom zakonu, radnici u takvim tvrtkama naknadu plaće dobivat će iz fonda.

Zakonom je omogućena i lakša prodaja nekretnina koje nisu u funkciji, a stečajnim se planom omogućuje nastavak rada pod određenim uvjetima.

U novi zakon ugrađene su i odredbe o predstečajnim nagodbama, koje će ubuduće biti u nadležnosti sudova, što bi trebalo osigurati bolju zaštitu vjerovnika i spriječiti ‘napuhivanje’ tražbina.

Oporba je negodovala zbog činjenice da je u tekst zakona Vlada intervenirala sa čak 14 amandmana, koji su poslani nakon isteka roka za podnošenje amandmana, pa saborski zastupnici na njih nisu mogli reagirati.

“Amandman kojim se odgađa primjena zakona za koji nam je rečeno da se mora žurno donijeti podsjeća me na film ‘Spašavanje vojnika Ryana’ zbog očitog sukoba unutar Vlade oko rješenja za Imunološki”, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar.