Međusobne optužbe Karamarka i Milanovića zbog Manolića

Vijesti 15. lip 201519:21 > 19:24
CROPIX/N1

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je optužbe Josipa Manolića da je bio suradnik Udbe te ustvrdio da je sve to dio prljave kampanje Zorana Milanovića.

Vezano uz najavu da će tužiti Josipa Manolića za klevetu jer ga je optužio da je bio suradnik Udbe, Karamarko je odgovorio kako se Manolić stavio na raspolaganje SDP-u još na zadnjim parlamentarnim izborima. “Tko može zaboraviti onaj njegov srdačni zagrljaj s Milanovićem u izbornoj noći”, rekao je.

Hrvatska javnost, kazao je Karamarko, zna da je Manolićeva kleveta dio Milanovićeve prljave kampanje. “Dok Milanoviću bomboni ispadaju iz usta Lex Perković stožer s Iblerovog trga vodi specijalni rat”, naglasio je.

Obračunavali su se i s Franjom Tuđmanom kad su gubili pozicije, a kako ne bi sa mnom, kazao je. “Rušili su ga u predvečerje Oluje. Ništa me ne iznenađuje. Svašta ću još saznati o sebi do izbora”, istaknuo je.

Predsjednik HDZ-a smatra da iza svega stoji Zoran Milanović. “Zato krije datum izbora. Strah ga je ući u ravnopravnu bitku. Valjda neće skupljati hrabrost sedam mjeseci kao s braniteljima”, izjavio je Karamarko.

Upitan o Izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se u dijelu vezanom uz ekstremizam, uz ostalo, upozorava kako su i dalje aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja i šire, te da postoje i kontakti prema istomišljenicima u Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a, koji je bio i šef SOA-e, rekao je da je protiv svakog ekstremizma i da to osuđuje. Istaknuo je i da se Hrvatska nalazi na vrlo neuralgičnom području koje nosi svoje opasnosti te kako želi vjerovati da imamo obavještajnu službu koja može prevladati opasnosti ekstremizma iz susjedstva i njegov uvoz u Hrvatsku.

Manolić je za N1 rekao da ga ljudi Tomislava Karamarka prate.

SDP: Ne tiče nas se Manolić, to je Karamarkov bivši šef i suosnivač HDZ-a

Očitovanje SDP-a stiglo je nakon Karamarkovog obraćanja. reagiranje SDP-ove glasnogovornice Danice Juričić Spasović prenosimo u cijelosti:

“SDP opovrgava tvrdnju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je „afera Manolić“ u funkciji SDP-ove predizborne kampanje. Tomislav Karamarko ovakve tvrdnje iznosi kako bi skrenuo pozornost javnosti da je Josip Manolić ne samo bivši šef Udbe i jedan od osnivača HDZ-a, već da je Manolić i njegov bivši šef s kojim ga povezuje zajednička prošlost.

SDP se ne bavi sukobima između bivših i sadašnjih HDZ-ovih frakcija. Iznenađuje da gospodin Karamarko vidi da je afera Manolić kampanja SDP-a, a ne vidi da je sam otvorio pitanje lustracije i da je Manolićev javni istup odgovor upravo na njegov politički program lustracije. Osim toga, gospodin Karamarko i dalje u Hrvatskoj vidi jugofile, jugonostalgičare i neprijatelje, dok ljevica i socijaldemokracija u Hrvatskoj za njega ne postoji, kako je poručio iz Kanade, a odakle pak nije vidio svastiku na poljudskom stadionu”, zaključuje se.