Kirurg Hrvoje Tomasović: Koliko prekovremenih sati stoji ljudski život?

Vijesti 25. ruj 202017:28 > 18:16
N1

Liječnik Hrvoje Tomasović gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o problemima u Klinici za tumore. Tomasović upozorava na problem ukidanje jedne dežurne kolone liječnika kirurške struke zbog viška prekovremenih sati.

“Vrlo detaljno sam poslao pismo upozorenja, odnosno objašnjenja ministru Berošu koji je kirurg kao i ja i koji vrlo dobro zna kako funkcioniraju dežurstva u bolnicama. Siguran sam da on s ministarske pozicije niti može znati niti je njegova dužnost da zna što se dešava po klinikama u hrvatskim bolnicama”, navodi Tomasović.

Dodao je da se spreman i sudski odgovarati za svaku svoju napisanu riječ i da stoji iza svega što je naveo.

VEZANE VIJESTI

“U Klinici za tumore postoji 200 kreveta i dežurna su samo dva liječnika, a to su obično liječnici kirurške struke. Na mom odjelu izvodimo vrlo teške abdominalne operacije i nemamo dežurnog kirurga koji tamo stoji 24 sata. Smatram da bolnica, odnosno moj odjel mora imati kirurga 24 sata u bolnici. Nas ima dovoljno da možemo to formirati, sistem nije idealan, ali su barem dva liječnika u struci. Ako situacija to zahtjeva, mogu nas zvati i da dođemo od kuće”, kazao je Tomasović i dodao da je to stvar dogovora kako bi jedni drugima pomogli.

“Ja govorim sa strane struke, nije dopustivo da je samo jedan stručni liječnik u bolnici”, istaknuo je.

Odluka još nije provedena u praksi, a Tomasović se nada da do toga neće ni doći te je stoga apelirao na ministra zdravstva Vilija Beroša, ali odluka je na predstojniku klinike Ivanu Milasu.

Pitanje struke, a ne politike

“Predstojnik klinike je jedini koji to može promijeniti, ima ovlasti da može organizirati rad kako on smatra da treba.”

#related-news_0

Tomasović navodi da je ovo pitanje struke, a ne politike.

“S obzirom na to da sam član stranke na vlasti, želim se odmah ograditi od toga da je ovo politički problem nego su to neki ishitreni postupci liječnika koji možda ne promisle o problemu i ne sagledavaju sve posljedice koje bi takva loša odluka poslije mogla donijeti”, kazao je Tomasović.
Istaknuo je i kako ministar Beroš vjerojatno nije upoznat s trenutnom situacijom u Klinici za tumore.

“Smatram da ministar nije uopće bio upoznat s tom situacijom niti može biti upoznat s njom, ali znam da on jako dobro razumije bolnički sustav i njemu prvom ne bi palo na pamet da takve stvari mijenja.”

“Ako se to ne može ispoštovati, onda ja prihvaćam odluku da se takvi veliki zahvati ne rade u mojoj bolnici nego tamo gdje je služba kompletna”, poručio je Tomasović.

#related-news_0

Dodao je da može doći do situacije gdje u dežurstvu može ostati primjerice samo ginekolog, a Tomasović smatra da je situacija preozbiljna da bi se tako štedjelo na prekovremenim satima.

“Moram stvarno pitati koliko košta ljudski život? Koliko prekovremenih sati košta ljudski život? Postoje drugi načini na koje se može štedjeti u zdravstvu”, zaključio je Tomasović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.