Saborski Odbor za medije podržao izmjenu Statuta Hine, smiju snimati dronom

Vijesti 01. lis 202013:27 > 13:28
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za medije u četvrtak je s 12 glasova 'za' i jednim suzdržanim, onim Karoline Vidović Krišto (DP), podržao izmjenu Statuta Hine kojom će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom (dronom).

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić istaknula je da agencija svim medijima u Hrvatskoj nudi brojne sadržaje iz zemlje i svijeta, među kojima su foto i video servis, servis najava i infografike, a da bi se snimanjem iz zraka proširila ponuda te podigla kvaliteta usluga.

Postoji, kazala je Valentić, velika potražnja za snimanjem iz zraka, primjerice sportskih i kulturnih te izvanrednih događaja kao što su prometne nesreće, gužve i prirodne nepogode, čime bi se obogatila ponuda.

Napomenula je kako je Hina od 2013. uložila značajna sredstva u tehnološki razvoj te da je solidno tehnički pokrivena, čemu je dokaz i neprekinuta emisija vijesti tijekom zagrebačkog potresa i aktualne koronakrize.

Članovi Odbora iz redova vladajućih i oporbe poduprli su proširivanje djelatnosti Hine i ulaganje u inovacije, a raspravu su iskoristili i kako bi pohvalili rad agencije.

“Hina je primjer javne ustanove koja vrlo dobro radi svoj posao, prenosi različita stajališta i portali je često prenose”, kazao je Vilim Matula (Možemo), izrazivši nadu da će s novim mogućnostima na tržištu moći i bolje plaćati novinare širom Hrvatske.

Za novinare se zauzeo i Goran Ivanović (HDZ), navodeći kako se koeficijenti zaposlenih u Hini nisu mijenjali od 2003. godine. ”U tom smislu postoji naš argument da se taj dio priče stavi na dnevni te da o njemu razgovaramo i vidimo što se može učiniti po tom pitanju”, rekao je Ivanović.

Rad Hine pohvalili su i zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, Dario Hrebak (HSLS) i Zvane Brumnić (SDP) te izrazili nadu da će agencija ubuduće još jače krenuti u smjeru digitalnih inovacija i raspolagati s većim brojem bespilotnih letjelica kako bi pokrila cijeli teritorij Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.