Peđa Grbin novi predsjednik SDP-a!

Vijesti 03. lis 202007:50 > 20:31
Jurica Galoic/PIXSELL

U subotu se održao drugi krug izbora u SDP-u na kojima su članovi između Peđe Grbina i Željka Kolara birali četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju napustio čelo stranke. S gotovo dvostruko više glasova uvjerljivo je pobijedio Peđa Grbin i postao novi predsjednik SDP-a.

20:49

SDP-ov Mihael Zmajlović je u razgovoru s našim Elvirom Mešanovićem rekao: “SDP okreće novu stranicu s novim vodstvom. Možemo utjecati na promjene. Građani prepoznaju Grbina, to su pokazali njegovi rezultati. Stranka mora iskoristiti pozornicu, Grbin mora preuzeti vodstvo kluba. Vjerujem da će SDP na lokalnim izborima pokazati da je to stranka koja pobjeđuje.”

Dodao je da je Željko Sabo teret stranci.

20:31

Odgovarajući na pitanja novinara nakon proglašenja rezultata Peđa Grbin je rekao: “Nikoga nisam rušio, ali reagirao sam ako mislim da netko radi loše. To ću raditi i dalje i očekujem od drugih članica isto.”

“Tražit ću da se promijeni statutarna odredba i da svi članice i članovi imaju pravo glasa”, dodao je.

Komentirajui lokalne izbore Grbin je istaknuo: “SDP će imati svog kandidata u Zagrebu i to neće biti samo kandidat SDP-a nego svih progresivnih, građanskih i lijevih stranaka koje žele promjenu u Gradu Zagrebu. Tko će to točno biti, ne znam jer tome moraju prethoditi razgovori. Ne pada mi napamet nikome nametati kandidata.”

“Izbor Željka Sabe u predsjedništvo SDP-a je teret”, odgovorio je ne želeći dalje komentirati taj izbor.

20:21

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin zahvalio se svima koji su mu omogućili da postane četvrtri predsjednik SDP-a.

Protukandidatima je uputio posebnu zahvalu rekavši da će im krasti ideje jer “dobre ideje u politici nemaju copyright”, a zahvalio se i prethodnicima od kojih je puno naučio.

Istaknuo je da se stranka treba mijenjati i da to počinje već večeras. “Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao. Od večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji rade za sve i u kojem rade svi, stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema ljudima koji su otišli. SDP koji pobjeđuje – to je stranka kojoj želim biti na čelu”, rekao je Grbin.

Više pročitajte OVDJE.

20:18

“SDP je potreban Hrvatskoj”, rekao je Željko Kolar nakon što je čestitao protukandidatu. “U SDP-u ima snage, energije i volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti mudrosti da okupi ljevicu za bolju Hrvatsku”, istaknuo je.

Više pročitajte OVDJE.

20:13

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić čestitao je novom predsjedniku SDP-a rekavši da je to velika čast i odgovornost.

Istaknuo je da je ponosan što je stranka pokazala predani rad i dostojanstvo te inkluzivnost u hrvatskoj politici. Po prvi puta su sve funkcije u stranci birane po načelu jedan član – jedan glas, dodao je, navodeći to kao visoki demokratski standard.

Kazao je da njegova odluka o odlasku s mjesta šefa SDP-a nije bila teška jer je puno radio i za stranku i za Hrvatsku.

“Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom”, dodao je i zaželio sreću novom vodstvu.

20:10

Peđa Grbin je novi predsjednik SDP-a! Od 99% obrađenih glasačkih listića Peđa Grbin osvojio je 5127 glasova (65%), a Željko Kolar 2760 (35%). Glasalo je 7.993 birača, od toga je bilo 7.887 važećih glasova. Time je izlaznost bila 68.7%.

20:03

Peđa Grbin prema posljednjim informacijama ima nešto više od 5.000 glasova, a Željko Kolar dvostruko manje, nešto više od 2.500 glasova.

19:50

Nedostaju rezultati sa samo 30 biračkih mjesta.

Čeka se press konferencija s rezultatima drugog kruga izbora za predsjednika. Grbin i Kolar su stigli, a čeka se Davor Bernardić koji bi trebao govoriti nakon proglašenja rezultata, javlja naša reporterka Ana Mlinarić.

18:54

Članice i članovi SDP-a glasali su za novog predsjednika stranke. Prebrojavaju se glasovi, a prema prvim informacijama Peđa Grbin uvjerljivo vodi.

18:29

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac rekla je za Dnevnik N1 da je glasala za Peđu Grbina kojem je i pisala dio programa.

“Mislim da je sadržajan, vrijedan i vjerodostojan, i to treba krasiti SDP. On je kritizirao sve ono loše, a s druge strane nikad u Saboru nije prestajao raditi i biti jedan od najvrednijih zastupnika”, dodala je.

Komentirajući protukandidata Željka Kolara rekla je: “Po meni kolega Kolar je izvrstan operativac i župan, ali mu nedostaju neke osobine za budućeg premijera, a to se očekuje od čelnog čovjeka. Neki kažu da nije dovoljno poznat diljem Hrvatske, a nedostaje mu elektabilnosti i snažnije energije, jasnijih stavova…”

Govoreći o očekivanjima rekla je da već sutra treba početi kreirati sadržaj i okupljati ljude izvan stranke za nove politike.

Smatra da SDP može doseći HDZ-ov rejting, a o Zoranu Milanoviću kazala je da je “svoj čovjek bio i ostao” te da se pojedinci s njim mogu slagati ili ne.

16:57

U prostorijama SDP-a u Puli u drugom krugu unutarstranačkih izbora glasao je Peđa Grbin.

16:54

Župan Željko Kolar glasao je u Klanjcu na unutastranačkim izborima za novog predsjednika SDP-a.

12:16

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin u subotu je novinarima u Puli rekao kako nema posebnog komentara na izjavu predsjednika Milanovića o njemu te zatim ustvrdio da se “predsjednik ovih dana očito odlučio braniti ili hraniti konfliktom”.

“Nemam posebnog komentara. Predsjednik Republike se ovih dana očito odlučio braniti ili ako hoćete – hraniti konfliktom. Osobno ja u tome nemam ni najmanju namjeru sudjelovati, konflikt neću podgrijavati. Neka govori što želi, nemam namjeru sudjelovati u tome”, kratko je poručio Peđa Grbin koji je u subotu glasovao u Puli u drugom krugu unutarstranačkih izbora.

Više pročitajte OVDJE.

10:58

Drago mi je da velik broj SDP-ovaca i SDP-ovki izlazi na izbore. SDP je najdemokratskija stranka u Hrvatskoj, rekao je za N1 Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

SDP je svjetlosnim godinama udaljen od HDZ-a. Ovdje imamo demokraciju, a tamo je dirigirana demokracija, dodao je Kotur.

7:58

U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53 posto. Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44 posto, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84 posto, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58 posto.

Grbina se smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu, dok se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci.

Tijekom prošlotjedne kampanje za drugi krug Grbin je poručivao kako se ne bi ni kandidirao za predsjednika da je mislio da bi Kolar bio dobar predsjednik stranke, a Kolar je izražavao uvjerenje da je zaostatak od gotovo 16 posto za Grbinom dostižan.

Više pročitajte OVDJE.

7:51

Zbog nepravilnosti uočenim na izborima prošle subote na tri biračka mjesta – u Vukovaru, Gračacu i Garčinu, koje bi mogle utjecati na konačni izborni rezultat, ponovit će se izbori i za članove Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.

Specijalnu emisiju o izborima novog predsjednika SDP-a pratite na N1 televiziji od 20 sati.

VEZANE VIJESTI