MUP nabavlja nove kamere za granicu sa Srbijom i BiH

Vijesti 05. lis 202009:39 > 09:41
Unsplash / Lianhao Qu

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) kreće u nabavu nove opreme za zaštitu hrvatske kopnene granice, a koja je prije svega namijenjena sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata, piše u ponedjeljak Večernji list.

Nabavit će se stacionirani sustavi koji će biti implementirani na granici sa Srbijom i BiH. Riječ je o devet tih sustava, a procijenjena vrijednost njihove nabave je 45,6 milijuna kuna bez PDV-a, navodi dnevnik.

MUP će tako na osam mjesta postaviti uz granicu termovizijske i dnevno-noćne kamere velikog dometa, a koje će biti spojene na lokalne koordinacijske centre (LCC) u nadležnim postajama granične policije (PGP).

Domet termovizijskih kamera u vrlo dobrim vremenskim uvjetima treba biti, prema tehničkoj specifikaciji natječajne dokumentacije koja je objavljena u postupku prethodnog savjetovanja, za detekciju vozila 20 ili više kilometara, a za detekciju osobe 15 kilometara.

Osoba uz pomoć tih kamera treba se moći prepoznati na sedam kilometara, a vozilo na 12 kilometara. Dnevno-noćne kamere pak, među ostalim, trebaju imati domet za detekciju osoba od 15 ili više kilometara.

Termovizijska i dan/noć kamera moraju imati i funkciju automatskog praćenja kretanja zadanog objekta u području nadzora, a sustav mora imati i mogućnost istovremenog prikaza videotoka s termovizijske kamere i s dan/noć kamere.

Osim toga, MUP planira nabaviti i osam kompleta mobilnih termovizijskih kamera s terenskim vozilima bez policijskih obilježja za vuču prikolice. Procijenjena vrijednost te nabave je 19,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Hrvatska policija će nadzirati granicu i s 84 nova uređaja za noćno promatranje. Procijenjena vrijednost te nabave je 4,28 milijuna kuna bez PDV-a, a riječ je o infracrvenim ručnim uređajima binokularne izvedbe koji moraju za detekciju osobe imati domet od minimalno 200 metara, a za identifikaciju 100 metara, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.