Mornar: Vjerojatno je bilo grešaka u načinu čuvanja ispita

Vijesti 17. lip 201511:17 > 14:49
Izvor: Neja Markicevic / CROPIX

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika (test) održati u petak, 26. lipnja, umjesto u četvrtak 18. lipnja, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

Policijska uprava Istarska izvijestila je kako je među uhićenih pet osoba koje se dovodi u vezu s otuđenjem ispita za državnu maturu – troje 18 godišnjaka, jedna 18-godišnjakinja te jedna 43-godišnja hrvatska državljanka. Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teška krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka te pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je u srijedu popodne novinarima kako se prema informacijama kojima zasad raspolaže može zaključiti da primjerci ispita za državnu maturu u pulskoj privatnoj privatnoj srednjoj školi “Juraj Dobrila”, iz koje su sinoć ukradeni, nisu čuvani prema uobičajenoj proceduri te vrlo vjerojatno nisu bili zaključani u sefu.

Mornar je potvrdio navode ravnateljstva policije kako se nad pet osoba, koje su povezane s tom školom, provodi policijska istraga.

“Postoji li odgovornost u školi, postoji li možda manje marno postupanje s tim ispitima državne mature u toj konkretnoj školi odgovor će dati policijska istraga “, kazao je ministar.

Ministar nije mogao odgovoriti je li riječ o maturantima niti o kojim se osobama konkretno radi, no kazao je da su uhićeni povezani s tom školom, barem dio njih, te da se istražuje “tko je i kako došao u mogućnost znati gdje su uopće držani ispiti državne mature, kako im pristupiti i odnijeti ih”.

Odgovornima za slučaj krađe ispita, zbog čega su pomaknuti rokovi za polaganje ispita državne mature iz hrvatskog jezika u svim školama, ministar Mornar ne drži niti MZOS niti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVVO) kojemu je u nadležnosti provođenje ispita državne mature.

“Mi činimo sve da matura bude regularna, da svi imaju jednaki pristup polaganju, a ako se dogodi kriminalno djelo, to je zbilja teško dovoditi u vezu s NCVVO-om ili ministarstvom”, kazao je.

Istraga će se pozabaviti samom procedurom postupanja s primjercima ispita za koje odgovornost, po zacrtanom protokolu, preuzima svaki ispitni koordinator od trenutka kad je ispit državne mature dobio u ruke i obvezuje se da taj ispitni materijal na odgovarajući način čuva.

“Imamo jasno propisana pravila pravilnikom o postupanju s ispitnim materijalom, gdje treba biti pospremljen, gdje treba biti zaključan. Meni se čini da se u ovom slučaju nije do kraja poštovala procedura, ali bih ipak pričekao nalaz policije”, ponovio je ministar.

Kazao je i da će se policijska istraga proširiti i na sve ostale okolnosti događaja, pa i na prepiske maturanata na internetu o tomu da se navodno danima ranije znalo koja će biti tema eseja i navodnom curenju informacija iz NVVO-a.

No, skenirani primjerci ispita objavljeni na t-portalu sigurno nije ispit koji se trebao pisati danas, istaknuo je Mornar.

Ministar je izrazio žaljenje u ime MZOS-a zbog toga događaja te se ispričao učenicima, roditeljima, učiteljima i školama, ističući da je u navedenoj situaciji odgoda ispita bila najrazumnije rješenja.

“NCVVO je dobro postupio, cijelu je noć tiskao novu inačicu ispita koja je trenutno u procesu dostave u školama, ispit će se pisati sutra sa satom zakašnjenja da budemo sigurni da će doći u sve škole i u svima se pisati u isto vrijeme”, istaknuo je.

Na upit novinara tko će snositi financijsku odgovornost, ministar je odgovorio kako “prvo moramo vidjeti kolika je financijska šteta i što se tu pravno može”.

“Teško mi je reći hoćemo li mi i NCVVO, kao najviše oštećena strana, podnijeti tužbe protiv odgovornih za naknadu materijalne štete. U ovom je času najvažnije da državna matura ide, da će se održati na regularan način do kraja i da u samom sustavu ne bude više poremećaja, a o financijskoj šteti razmišljat ćemo kad matura prođe”, kazao je.

Osvrnuo se i na zahtjev Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama da bi se ispitnim koordinatorima, njih 400, zbog tog događaja, trebao platiti prekovremeni rad. Mornar je kazao da će o zahtjevu razmisliti, iako ga drži pretjeranim.

Radi se o izvanrednim okolnostima, i u MZOS-u ima ljudi koji prekovremeno rade i ne postavljaju to pitanje, niti će u NCVVO-u itko neće tražiti prekovremene sate jer su cijelu noć tiskali nove primjerke ispita.

U MZOS-u su upozorili kandidate za upis na visoka učilišta da prate na mrežnoj stranici www.postani-student.hr sve informacije vezane uz eventualne izmjene rokova za upis na fakultete i utvrđivanje novih datuma. Radi se o nekoliko fakulteta u Zagrebu i Osijeku, koji su planirali održati prijemne ispite 26. lipnja, ali su ih odgodili zbog novonastale situacije s državnom maturom.