Drugi najgori dan: U Hrvatskoj 486 pozitivnih, u Zagrebu 'crni rekord'

Vijesti 10. lis 202007:21 > 23:00
Unsplash (ilustracija)

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662. Preminule su četiri osobe, javio je Stožer.

22:58

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije 28 je novozaraženih koronavirusom što je najviše od početka epidemije, izvijestio je u subotu navečer Županijski stožer Civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE

20:05

U posljednja tri dana u Zagrebu je gotovo 486 novih slučajeva zaraze. Danas imaju 199 oboljelih na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19% testiranih ili svaki peti.

Koji je uzrok ovako naglog skoka broja novooboljelih, odgovorio je u Dnevniku HRT-a Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.

“Htio bih napomenuti da Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01% stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan. Jučer sam bio u gradu i vidio sam kako se mladi ponašaju, nadam se manjina. Stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti i stoga će sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno”, kaže.

Što je još rekao i kakve će mjere Zagreb predložiti Nacionalnom stožeru pročitajte detaljnije OVDJE

19:03

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Sandra Šikić bila je gošća Dnevnika. Govorila je o epidemiološkoj situaciji u Gradu Zagrebu.

Šikić je kazala kako je situacija u Gradu Zagrebu ozbiljna s obzirom na veliki broj novozaraženih.

“Naši epidemiolozi još uvijek kroz 24 sata uspiju obraditi kontakte. Nadljudskim naporima uspijevaju odraditi ovaj posao”, ističe.

Više čitajte OVDJE

15:57

Naša reporterka Matea Dominiković razgovarala je sa znanstvenikom Gordanom Laucom o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, a nakon porasta broja zaraženih, posebno u Gradu Zagrebu.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

14:48

U Karlovačkoj županiji je 18 novooboljelih i traje epidemiološka obrada, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite, a načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar najavila je formiranje karantene za moguće nove slučajeve covidne infekcije u ustanovama socijalne skrbi.

Više čitajte OVDJE.

13:46

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19.

6 oboljelih osoba je s područja Gospića, te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 251 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 68 aktivnih slučaja, 181 osoba je izliječena te dvije osobe preminule, javlja lokalni stožer.

13:18

U Varaždinskoj županiji je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samoizolaciju su stavljeni razredi u dvije srednje i jednoj osnovnoj školi, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite i upozorio da se povećava broj slučajeva nepoznatog izvorišta zaraze.

13:16

U Krapinsko-zagorskoj županiji 16 je novih osoba pozitivnih na koronavirus u protekla 24 sata, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u subotu.

Četiri su s područja grda Krapine, a dvije s područja općine Lobor. Po jedna novozaražena osoba je s prebivalištima na području gradova Donja Stubica, Zabok i Zlatar te općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Marija Bistrica, Krapinske Toplice, Mihovljan, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica.

U protekla 24 sata ozdravilo je 13 osoba te je pristiglo i 27 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 74 uzorka.

13:06

Danas do 11 sati u Međimurskoj županiji testirano je 170 osoba, 15 nalaza je negativno, a ostali su u obradi.

Od jučer uzetih neobrađenih 111 uzoraka, 13 nalaza je pozitivno. Još jedna osoba, testirana u Zagrebu s prebivalištem u Međimurskoj županiji pozitivna je na COVID 19 virus.

Trenutno je 101 aktivni slučaj pozitivnih na COVID 19 virus, 11 osoba se oporavilo, 25 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 1 osoba sa svadbene svečanosti, 1 osoba kontakt s oboljelima koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijalni slučajevi oboljevanja), 73 osobe koje su kontakti s ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljan koji radi na području MŽ.

Do sada je ukupno testirano 8416 osoba. Trenutno je 746 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

12:54

U Zadarskoj županiji šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u većini slučajeva je riječ o kontaktima prije oboljelih, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima četvero ih je iz Zadra te po jedna osoba iz Nina i Sukošana.

U samoizolaciji su 264 osobe, a nadzor je istekao za njih 7694. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 210 uzoraka.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 13 pacijenata, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Četvero pacijenata s lakšim simptomima smješteni su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

12:36

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 380 novih zaraza koronavirusom, a dvoje oboljelih umrlo je, objavila je u subotu vlada.

Ukupni broj zaraza od početka epidemije popeo se na 8252 slučaja, od kojih je aktivno njih 3061, a do sada je od posljedica zaraze umrlo 167 ljudi.

Više čitajte OVDJE.

12:35

U Bosni i Hercegovinu u subotu je potvrđeno 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata prijavljen je i jedan smrtni slučaj koji se može povezati sa zarazom, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Više čitajte OVDJE.

11:41

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo ispričala je koliko je doza cjepiva protiv gripe ove godine naručeno, koliko cjepiva je na raspolaganju i zašto.

Više čitajte OVDJE.

11:35

Koordinator bolničkog liječenja od covida-19 iz KB Dubrava Ivica Lukšić kazao je za N1 da je stanje s pandemijom covida u Hrvatskoj sve složenije, ali da je to zasad u “očekivanoj dinamici”. Potom je počeo iznositi brojke.

“Klinika za infektivne bolesti je popunjena, Primarni respiracijski centar u KB Dubrava se popunjava bolesnicima”, kazao je.

O tome više čitajte OVDJE.

11:08

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedamnaest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam osoba je izliječeno, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se jedanaest osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe. Od početka pandemije analizirano je ukupno 15 881 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:55

Na području Zagrebačke županije potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavurusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Više čitajte OVDJE.

10:47

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i dvoje učenika, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o četiri osobe s područja grada Bjelovara i po jednoj osobi s područja Čazme i Daruvara te općina Nova Rača i Končanica. Među novooboljelima dvoje je učenika, a njihova škola trenutno radi po online modelu.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 61 osoba zaražena koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 385 osoba.

10:21

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 671 obrađenog testa danas su 63 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 25, Dugog Rata 1, Kaštela 1, Makarske 4, Muća 3, Omiša 12, Podbablja 1, Podstrane 5, Sinja 6, Trilja 3, Trogira 1 i Vrlike 1 osoba.

Od 63 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 33 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.
Ukupno 1288 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 32 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

10:13

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 255 uzoraka od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. Sedam novopozitivnih osoba ima boravište na području grada Osijeka, a po jedna osoba je s područja gradova Đakovo, Beli Manastir i Donji Miholjac te općina Čepin, Šodolovci, Semeljci i Vladislavci.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 35 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su šest na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 168 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 939 osoba.

10:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662

Među njima su 382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 29 pacijenata.

Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 19932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo. Ukupno se oporavilo 16953 osoba, od toga 258 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 12424 osobe.

Do danas je ukupno testirano 353 526 osoba, od toga 4576 u posljednja 24 sata.

9:51

Prvi put od izbijanja epidemije u Ukrajini je u jednom danu umrlo više od 100 osoba od posljedica covida-19, objavilo je u subotu vijeće za nacionalnu sigurnost.

Više čitajte OVDJE.

9:21

Oxfordsko cjepivo ostvaruje uspješne rezultate u trećoj fazi. Birtansko cjepivo mogli bismo imati krajem godine?

Više čitajte OVDJE.

8:59

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj osobi s područja općine Dvor.

8:51

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 182 uzoraka briseva (83 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđen jedan pozitivan.

Epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutno je 11 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 170 osoba, javlja lokalni stožer.

8:47

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđen jedan novi slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobi srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog područja, bliskom kontaktu ranije pozitivne osobe.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 48 slučaja, jedna osoba je oporavljena od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 269 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 147 osoba.

8:37

Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr potvrdio je da je u Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđeno 199 novih slučajeva zaraze.

8:28

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 16 novozaraženih osoba, a 16 osoba je ozdravilo.

Aktivnih slučajeva na području županije je 122, a analizirano je oko 500 uzoraka, javlja lokalni stožer.

8:26

Vrhunski američki stručnjak za viruse Anthony Fauci, član tima za borbu protiv covida-19, rekao je kako je očito da je “superširenje” te bolesti počelo u Bijeloj kući, javlja u petak BBC.

Više čitajte OVDJE.

7:23

Jučer je zabilježeno 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2438. Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Drastično pogoršanje epidemiološke situacije najvidljivije je u Gradu Zagrebu. U samo 24 sata broj novozaraženih ondje je porastao za 161.

  • Grad Zagreb – 199 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 63 nova slučaja zaraze
  • Zagrebačka županija – 41 novi slučaj zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 28 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 28 novih slučajeva zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 17 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 16 novih slučajeva zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 16 novih slučajeva zaraze
  • Varaždinska županija – 14 novih slučajeva zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 14 novih slučajeva zaraze
  • Međimurska županija – 13 novih slučajeva zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 8 novih slučajeva zaraze
  • Ličko-senjska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Istarska županija – 1 novi slučaj zaraze

VEZANE VIJESTI