Ugostiteljima je jedna mjera posebno sporna, hoće li im Stožer popustiti?

Vijesti 14. lis 202008:11 > 08:15
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za ugostitelje, noćne barove i klubove, kao i za djelatnosti pripreme i posluživanja hrane te svadbe.

Najnovija je to u nizu posljednjih odluka Nacionalnog stožera zbog koje su ogorčeni ugostitelji.

Sve o mjerama čitajte OVDJE.

Tiziana FABI / AFP (ilustracija)

Vedran Jakominić ispred ugostitelja rekao je na Hrvatskom radiju da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

“Sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, “de jure” nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je doneseno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojašnjava zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi.

“Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2×2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo”, ističe Krunoslav Capak.

Za takozvane “nanokafiće”, one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje.

“Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80m pločica, veličine 20×20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino na način da se te stvari detaljnije propisuju”.