Profesor kaznenog prava: Indicije su da se radilo o terorističkom činu

Vijesti 15. lis 202020:25 > 20:31
Patrik Macek/PIXSELL

Profesor Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo Zagrebačkog pravnog fakulteta, gostujući u Dnevniku HRT-a rekao je da na temelju dostupnih informacija postoje jake indicije da se radi o terorističkom činu kad se govori o napadu na Markovom trgu.

Još se ne znaju motivi i razlozi suludog napada automatskim oružjem 22-godišnjeg mladića na policajce na Trgu svetog Marka. Premijer Andrej Plenković, u obraćanju javnosti, rekao je da napad ima i naznake terorističkog čina te da u Hrvatskoj radikalni ekstremizam postaje sve ozbiljniji problem.

VEZANE VIJESTI

“Terorizam je napad na osobu, infrastrukturu, uzimanje talaca, otmica zrakoplova…., kojima je cilj ozbiljno zastrašiti pučanstvo, uništiti ili naštetiti strukturama države. Iz te perspektive ovdje se radi o tome”, rekao je Davor Derenčinović.

U javnosti se provlačila teza kako je napadač bio “vuk samotnjak”, što se obično povezuje s terorizmom. Derenčinović je rekao da vukovi samotnjaci ne žive u izolaciji i da su dio društva.

Istaknuo je zanimljivu studiju iz 2013. godine jednog Međunarodnog instituta koja je rađena na uzorku više od stotinu terorista, koja kaže da je u 3/4 njihova bliža okolina znala za njihove planove, za njihova ekstremna ideološka uvjerenja, te da su znali, u većoj ili manjoj mjeri, što planiraju.

Na pitanje kako zakon rješava radikalizaciju, profesor Derenčinović rekao je da zakon kriminalizira svako opravdavanje i poticanje na nasilje.

#related-news_0

“S jedne strane sloboda izražavanja kao pravo, ali pravo koje nije apsolutno. Tu govorimo o društvenim mrežama, o posebnoj odgovornosti osoba u javnom prostoru. Politička borba je nešto što je dopušteno u političkoj areni, ali nikada pozivanje na nasilje ili na radikalizaciju.”

Kao uzrok napada spominje se i korupcija. Derenčinović je rekao da je korupcija veliko zlo i da se protiv nje treba boriti dopuštenim metodama.

“Teza da korupcija uvijek dovodi do terorizma… kako bi onda opravdali Breivika u Norveškoj, napad u Halleu na vjernike u Sinagogi ili u Christchurchu na vjernike u džamiji? Novi Zeland, Norveška, Njemačka – to su zemlje vladavine prava, poštivanje ljudskih prava i niske stope korupcije. To je simplifikacija, zamjena teza, uzroci su dublji”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.