"Izmještaj državnih institucija s Markovog trga bolje je sigurnosno rješenje"

Vijesti 17. lis 202019:12 > 22:08
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u Dnevniku N1 rekao je kako policija objavom snimke odbija teorije zavjere i ideje da se nešto prikriva, te se javnosti pokazuje što se točno dogodilo.

“Situacija je stvar cilja i namjere koje je počinitelj imao u glavi. U istrazi će se vidjeti što je imao u kompjuteru, mobitelu, komunikaciji na društvenim mrežama, u kontaktu s obitelji.

VEZANA VIJEST

Vidi se odlučnost napada, bez premišljanja, dobro držanje oružja, mijenjanje spremnika u trku, što govori o spremnosti. On je pucao na policajce i zgradu Vlade, otišao, i potom se vratio. Izvjesno je da bi ušao u Vladu da dva policijska službenika nisu odgovorili na napad. Njima se vatrena moć znatno smanjuje, jer imaju pištolj, a počinitelj automatsku pušku.

Policija objavom snimke odbija teorije zavjere i ideje da se nešto prikriva, te se javnosti pokazuje što se točno dogodilo”, rekao je Željko Cvrtila

Koliko je ovo bio planirani napad na Plenkovića?

“Dvije su stvari koje ne upućuju na to da je to bilo usmjereno na nekoga. On je pucao na policajca, a na čovjeka koji vozi kolica nije obraćao pozornost, jer mu on nije bio prepreka. Da je htio napasti premijera, on je mogao čekati negdje drugdje. Ovo je ipak čuvano mjesto.

#related-news_0

U njegovoj su kući oduzeta dva snajperska oružja, koji služe za atentate, pa bi se u tom slučaju poslužio takvim oružjem, a ne puškom koja ima širok spektar pucanja”, rekao je Cvrtila. 

Što se sigurnosti tiče, kaže kako ne zna koje bi bilo trajno rješenje. 

“Mislim da se sigurnost digla na višu razinu dok se ne vidi trajno rješenje osiguranja vitalnih zgrada na Markovom trgu. Nakon terorističkih napada u EU je sigurnost trebala biti podignuta. Ne može biti prva crta obrane sama vrata Sabora ili Vlade.

N ovom prostoru može se zadovoljiti koegzistencija i sigurnost. Treba postaviti kontrolne točke, te omogućiti i okupljanja tako da se svatko tko dolazi provjeri. 

Izmještaj bi institucija bilo bolje sigurnosno rješenje. No ovo je tradicija i teško je to očekivati. Dislociranje poslovno-stambenih prostora koji su u prostor Sabora i Vlade je također nerealno očekivati. Ako se perimetri pomaknu, ako se promet regulira, ako se dozvoli kretanje s posebnim dozvolama… Moglo bi se to riješiti”, rekao je Cvrtila. 

Treba razmisliti o drugačijem Ustavnom odnosu između premijera i predsjednika – da se zna tko je gazda

Prati li netko kamere na Markovom trgu?

“Prate se kamere, uživo i stalno, policijski službenici to rade, no nisu stigli reagirati jer je osoba došla iza ugla koji nije pokriven kamerama. Treba razmisliti i o onome što je bio uzrok događaja. Izjave koje zatežu situaciju nisu dobre, i radikalizacija nije dobra.

#related-news_0

Sigurnost nije samo pitanje Markovog trga, treba se ići na pomirbu segmenata društva, a ne da se konop samo zateže. Bojim se da između premijera i predsjednika neće ići ka smirivanju, pa treba razmisliti o drugačijem ustavnom odnosu između premijera i predsjednika – da se zna tko je gazda”, rekao je Cvrtila. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.