Policija objavila snimku napada: “Ovo je bio pokušaj tri teška ubojstva"

Vijesti 17. lis 202016:11 > 17:06
N1

Policija i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo službeno su okvalificirali nedavni oružani napad na Trgu sv. Marka kao pokušaj tri teška ubojstva policijskih službenika, ali i potvrdili da nedjelo ima teroristička obilježja, što nastavljaju dalje istraživati.

Policija je na konferenciji iza novinare objavila snimku napada koja prikazuje kako je napadač (22)u ponedjeljak na Markovu trgu ispucao određenu količinu streljiva pri čemu je u pokretu zamijenio okvir nakon čega je ispalio još dio streljiva, a od napada je odustao nakon što je na njega zapucao jedan od policijskih službenika, odbivši njegov napad.

Uz ugrozu tri policijska službenika od kojih je jedan teško ozlijeđen u napadu su bile ugrožene i druge osobe, utvrdila je policija.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i zagrebački državni odvjetnik Jurica Ilić potvrdili su da je nedjelo počinjeno uz teroristički modalitet.

Modalitet počinjena ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja, zasad službeno još nije potpuno kvalificirano kao kazneno djelo protiv čovječnosti, trebamo još vidjeti rezultate kriminalisitčkog istraživanja, rekao je Milina na konferenciji za novinare.

Policija po njegovim riječima od samog napada radi opsežno kriminalističko istraživanje u kojem su provedene brojne mjere i radnje iz nadležnosti policije, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgrade Vlade i Sabora.

Ilić je rekao da postoje elementi koji upućuju na teroristički način izvršenja tog kaznenog djela, zbog čega će tužiteljstvo u suradnji sa zagrebačkom policijom poduzimati mjere i radnje u odnosu na druge osobe i događaje koje mogu povezati događajem na Trgu s. Marka.

U prikupljanje obavijesti o tom napadu i dobivanje informacija o napadaču, kazao je Milina uključen je cjelokupni policijski sastav koji prikuplja informacije o napadaču, ali i svim osobama koje su bile u kontaktu s počiniteljem.

Milina je iskazao sućut obitelji mladića koji je nakon krvavog napada izvršio suicid. Upozorio je međutim da prikupljene informacije pokazuju da je pitanje radikalizacije moglo utjecati na različito ponašanje i posljedice.

#related-news_0

Upozoravajući na pojavu različitih oblika ugrožavajućeg ponašanja u društvu, poručio je da policija poduzima sve mjere kako bi se ta ponašanja prevenirala, kako bi se zaštitili svi građani, pa i politički dužnosnici jer im je cilj sigurnost građana i turista Hrvatske.

Hrvatska je, kazao je, sigurna zemlja i hrvatska policija u suradnji sa svim ostalim službama i DORH-om raditi na tome da razina sigurnosti ostane na najvišoj razini.

Policija će, dodao je provoditi niz radnji o svim osobama koje mogu dati bilo kakva saznanja o obavijesti o počinitelju, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno utjecala na taj čin.

Priveden je velik broj osoba na razgovore, no Milina nije želio otkriti broj, a rekao je da sve policijske uprave rade na prikupljanju informacija o kontaktima.

Napomenuo je da je na području sisačko-moslavačke županije uhićena osoba koju se povezuje s događajem na Trgu Svetog Marka.

Ukazao je i na raširenu dostupnost oružja jer je policija od 12. do 16. listopada imala 83 dragovoljne predaje oružja i eksplozivnih tvari, uključujući 12automatskih pušaka, četiri poluautomatske, dva revolvera, 53 ručne bombe i skoro kilogram eksploziva.

S obzirom na kritike na slabo osiguranje visokih dužnosnika na Markovom trgu, Milina je rekao da se podigli mjere osiguranja ali i da se iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad pokazalo da je sustav koji je do sad vrijedio bio funkcionalan.

Policija je dosta detaljno, iako ne potpuno utvrdila trasu kretanja napadača čiji ne napad na Markovu trgu bio vrlo brz i iznenadan. Odmah je uperio pušku koji nitko od građana nije mogao vidjeti do pet sekundi prije napada na policajaca.

Motiv napada još se utvrđuje, a Milina kaže kako zasad ne može potvrditi ni da je napadač htio ući u vladu, ali to ne može ni isključiti.

U nastavku istraživanja policija će utvrđivati pozadinu napada i koliko se dugo pripremao napadač, a već sada ne misle da se radilo o dugotrajnom planiranju.

Za medijske informacije da je mladić prije napada pretraživao podatke o kretanju premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića rekao je da te informacije ne odgovaraju u potpunosti činjenicama do kojih su došli.

Snimku napada su objavili zato što je zbog različitih interpretacija i iskrivljenih informacija, većina osoba mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik, a sa snimke se vidi da napad na policajca nije to izdvojeni napad na policijskog službenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.