Akcija "Zajedno" uz Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Vijesti 18. lis 202017:59 > 18:00
Shutterstock/Ilustracija

Europski dan suzbijanja trgovine ljudima obilježava se 18. listopada i tim je povodom Policijska uprava istarska organizirala akciju "Zajedno“ kako bi osvijestila građane o problemu trgovanja ljudima i podigla njihovu svijest o potrebi o prevenciji te vrste kaznenih djela.

Preventivnu akciju ”Zajedno” Policijska uprava (PU) istarska provela je u gradovima svoje županije i, u suradnji s partnerima, osmislila i provela preventivne aktivnosti osvještavanja građana o problemu trgovanja ljudima, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na svojim internetskim stranicama.

Kako je objašnjeno, cilj te akcije je da se zajednički, s nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podigne svijest o prevenciji te vrste kaznenih djela.

Istaknuto je da je MUP Republike Hrvatske aktivan sudionik u provedbi važećega Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima Vlade Republike Hrvatske, kako u području identifikacije žrtava trgovanja ljudima, tako i u području senzibilizacije ranjivih skupina društva o opasnostima trgovanja ljudima kao obliku organiziranog kriminaliteta.

Preventivna akcija “Zajedno” dio je pak provedbe važećega Nacionalnog plana, a njome s, kroz različite oblike preventivnih aktivnosti, građani informiraju o ovom problemu i daju se upute o važnosti njihova samozaštitnoga ponašanja. MUP realizira ovu akciju zajedno s relevantnim dionicima društva, a u priopćenju se navodi da je tijekom ove godine identificiralo 12 žrtava trgovanja ljudima kojima su pružene pomoć i zaštita,

U priopćenju se podsjeća da je Europska komisija, na preporuku Europskoga parlamenta, današnji dan proglasila Europskim danom suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanje je počelo 2007. kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se ukazalo na važnost zaštite i pomoći žrtvama trgovanja ljudima što je u skladu s člankom 18 Direktive 2011/36/EU.

Republika Hrvatska ratificirala je spomenutu direktivu, a u usvojenoj EU strategiji za iskorjenjivanje trgovanja ljudima kao prioritet naglašena je potreba senzibiliziranja, progovaranja i poduzimanja različitih preventivnih mjera za iskorjenjivanje trgovanja ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.