Bošnjaković: Idući tjedan sjednica Odbora za Ustav

Vijesti 21. lis 202017:25 > 17:26
N1

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković u srijedu nije komentirao odluku Ustavnog suda o ukidanju "epidemioloških" izmjena saborskog Poslovnika, a za idući je tjedan najavio sjednicu na kojoj će se tražiti rješenje da se zastupnicima omogući sudjelovanje u raspravama.

“Odluku još nisam stigao pogledati”, rekao je Bošnjaković Hini, nakon što je Ustavni sud ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika, zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

Bošnjaković kaže kako je kao predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon sjednice na kojoj je to radno tijelo utvrđivalo odgovor na oporbeni zahtjev za ocjenu ustavnosti Poslovnika, sazvao predstavnike svih klubova u Saboru gdje je “svatko rekao što ga tu tišti, što smatra da bi trebalo popraviti”.

VEZANA VIJEST

“U smjeru onoga što su ostali rekli, idući tjedan ću sazvati sjednicu Odbora, imamo okvir oko kojega mislim da neće biti prijepora, a to je da se omogući svima da sudjeluju u raspravi, samo raspoređeni u različite dvorane. Čak mislim da će i zastupnicima u samoizolaciji biti omogućeno da putem video-konferencije sudjeluju u raspravi”, rekao je Bošnjaković.

Iz Sabora, gdje još službeno nije stigla odluka Ustavnog suda, u srijedu poslijepodne komentirala se mogućnost njene tehničke izvedbe. Nije, kažu, tehnički isto ‘pokrivati’ sat glasovanja i nekoliko sati rasprave iz nekoliko dvorana, odnosno putem video-veze te će, vjerojatno, za to trebati nabaviti dodatnu opremu, a uz sve to voditi računa da se poštuju epidemiološke mjere u situaciji kad nam dnevno raste broj zaraženih koronavirusom.

Ustavni sud svoju je odluku donio nakon što je 35 oporbenih zastupnika u rujnu zatražilo da ocjeni ustavnost saborskog Poslovnika navodeći da im se epidemiološkim izmjenama ograničava pravo na raspravu.

Zastupnici oporbe istaknuli su da se skraćivanjem rasprave, vremena za stanke, ograničenjem broja nazočnih zastupnika na sjednici te ukidanjem prava na replike narušavaju prava zastupnika zajamčena Ustavom.

Nadležni saborski odbor tada se usprotivio oporbenom zahtjevu ističući da ograničavanjem nazočnosti u sabornici i skraćivanjem vremena nije ograničeno pravo zastupnika na raspravu, argumentirajući da su izmjene donijete zbog rada u posebnim uvjetima epidemije te zaštite zdravlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.