Evo koja su prometna ograničenja na snazi diljem Europe zbog pandemije

Vijesti 22. lis 202008:37 > 08:40
(ilustracija)

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Donosimo vam najave aktualnih zabrana i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

MJERE U HRVATSKOJ

Mjere za prelazak hrvatske granice definirane (produžene) 1. kolovoza

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Treba spomenuti da je tranzit kroz Hrvatsku slobodan građanima tzv. trećih država, uz uvjet da im je slobodan ulazak u finalnu destinaciju. Također, tu su i nove mjere za turiste iz tzv. trećih država, prenosi HAK Revija

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem (u Hrvatskoj) na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. Prekogranične radnike

2c. Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. Putnike u tranzitu

2f. Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja (obavezno pročitati i niže navedene upute)

2g. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., t: 2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 h. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. Osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

– Tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili pokrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

– Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

– Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja

– Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke

– Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama

– Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 stupnjeva, potrebno jemjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 stupnjeva potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu

– U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

– U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Treće države u prijašnjim odlukama bile su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj, odnosno Kina.

Otvaranje prijelaza s BiH

Dvadeset prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske privremeno je bilo zatvoreno početkom travnja zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 te se, na inicijativu Republike Hrvatske, ponovo otvaraju za pogranični promet 15. listopada zbog početka nove školske godine te potrebe obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti u pograničnim područjima obiju država.

Ponovno otvoreni granični prijelazi za pogranični promet su:

1. Svilaj
2. Gejkovac
3. Pašin Potok
4. Bogovolja,
5. Kordunski Ljeskovac
6. Lička Kaldrma
7. Bili Brig
8. Aržano Pazar
9. Dvorine
10. Cera
11. Jovića Most
12. Sebišina
13. Slivno
14. Podprolog
15. Unka
16. Vukov Klanac
17. Imotica
18. Slano
19. Hrvatska Dubica
20. Gabela Polje

Prijava na Enter Croatia

Ako ispunjavaju navedene uvjete osobe se mogu se prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u RH.

Preporuke za vozače u međunarodnom transportnom cestovnom prometu

Preporuke pročitajte ovdje.

Vozačke dozvole

Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju se podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice.

Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Javni prijevoz u Zagrebu

Raspored javnog prijevoza u Zagrebu pogledajte ovdje.

Preporuke HZJZ-a

Preporuke po pojedinim djelatnostima pogledajte ovdje.

Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste izdale su upute za sigurno putovanje, pročitajte ih ovdje.

SLOVENIJA

Građani hrvatskih županija u pograničnom području ne moraju imati test i ne moraju u karantenu pri ulasku u Sloveniju.

Na crvenoj listi su sljedeće županije: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadarska.

Kakva su pravila za države i (županije) na crvenoj listi? Ako je država na crvenoj listi to znači da njezini građani nakon ulaska u Sloveniju moraju u 14-dnevnu karantenu. Iznimke su osobe koje prevoze robu i koje moraju tranzit kroz Sloveniju obaviti za 12 sati. Sve osobe u tranzitu koje će napustiti Sloveniju najkasnije za 12 sati. Iznimke su i nositelji diplomatskih putovnica. Slobodan je ulazak policajaca ili pravosudnih polica

jaca iz druge države ako obavljaju ekstradiciju tražene osobe, osumnjičenika ili slične poslove.

Obavezan je test za osobe koje obavljaju usluge zbog kojih su dobile certifikat nadležnog ministarstva. Također, obavezan je test na koronavirus za osobe koje obavljaju određene ekonomske aktivnosti za koje moraju pokazati dokaz (certifikat i A1 certifikat), a moraju se i vratiti u svoju državu najkasnije 24 sata od ulaska. Ako je osoba zapolena u inozemnoj tvrtki koja pruža usluge u Sloveniji dužna je testirati se i potom može nastaviti s radom.

BOSNA I HERCEGOVINA

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

CRNA GORA

Od 1. lipnja Crna Gora otvara granice.

MAĐARSKA

Od 1. 9. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve, odnosno tranzitni promet, prekogranične radnike…). Mjere su potvrđene i za listopad. Svi Mađari koji se vraćaju moraju u 10-dnevnu karantenu ili će se morati dvaput testirati.

U Mađarsku mogu putnici u službenom posjetu, putnici koji dolaze poslovno (potrebni su dokazi).

Od 1. 9. rujna otvorena su tri granična prijelaza prema Hrvatskoj: Udvar, Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Leteneye. Za prekogranične radnike (do 30 km udaljenosti od granice) otvoreni su i prijelazi u Donjem Miholjcu i Baranjskom Petrovom Selu.

ITALIJA

U Italiju se može bez testa na koronavirus.

AUSTRIJA

Austrija je Hrvatsku svrstala u skupnu (korona)nesigurnih država i svojim građanima ne prepuručuje putovanje. Od ponoći u ponedjeljak 17. 8. svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test u Austriji.

Od 17. 10. te su mjere ukinute Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji, odnosno građani koji dolaze iz tih županija ne moraju imati test na koronavirus, ulaz u Austriju je slobodan.

Pogranični radnici ne moraju imati test na koronavirus. Tranzit kroz Austriju je slobodan.

SRBIJA

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju neće morati imati test.

UKRAJINA

Od sredine lipnja planira se otvaranje granica…

ŠVICARSKA

Građani koji dolaze iz Hrvatske morat će u samoizolaciju koja će trajati 10 dana.

SLOVAČKA

Od 1. rujna Hrvatska je na crvenoj listi. Obavezna je samoizolacije od 14 dana – ili traje do negativnog rezultata testa na koronavirus.

ČEŠKA

Hrvatski građani mogu slobodno ulaziti u Češku od 8. lipnja.

POLJSKA

Granice su otvorene za putnike iz Hrvatske. Informacija koja se pojavila da su zabranjeni letovi iz Hrvatske nije točna.

DANSKA

Danska upozorava svoje građane na putovanje u Hrvatsku. Morat će navesti razlog odlaska. Na povratku ćete se morati testirati. Mjere su na snazi od 29. kolovoza.

RUSIJA

Rusija od 13. srpnja omogućuje ulazak u državu diplomatima i njihovim obiteljima, delegacijama i komisijama iz inozemstva, rođacima preminule osobe (uz predočenje dokaza o obiteljskim vezama), strancima koji dolaze zbog liječničkog tretmana, strancima koji studiraju u Rusiji, stranicima koji imaju poslovne ponude i profesionalcima koji se vode kao visokokvalificirani specijalisti.

Svi koji ulaze u Rusiju moraju pokazati negativan test na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Ako nemaju test, morat će se testirati u Rusiji, najkasnije 72 sata od ulaska u zemlju.

NJEMAČKA 

Njemačka je na crvenu listu stavila sljedeće županije u Hrvatskoj – Virovitičko-podravsku, Sisačko-moslavačku, Požeško-slavonsku, Dubrovačko-neretvansku, Međimursku, Splitsko-dalamtinsku te grad Zagreb. Svi građani koji dolaze iz tih područja morat će se testirati, a vrijeme do testa provoditi u izolaciji.

Njemačka je otvorile granice – samoizolacija potrebna je za građane tzv. rizičnih zemalja. Od državljana tzv. trećih zemalja, granica je otvorena za građane Crne Gore, ali nije za građane Srbije i Bosne i Hercegovine. Za njih po ulasku slijedi 14-dnevna samoizolacija.

BELGIJA

Belgija je na crvenu listu stavila sljedeće županije: Karlovačku, Požeško-slavonsku, Ličko-senjsku i Splitsko-dalmatinsku. Za njih je obavezan test na koronavirus prilikom ulaska u zemlju.

NIZOZEMSKA

Putnici iz Hrvatske moraju u 10-dnevnu karantenu, neovisno o testu.

FRANCUSKA

Francuska je od 15. 6. otvorila granice za građane EU. U karantenu će samo putnici koji ulaze u državu, a pokazuju simptome bolesti te putnici iz Velike Britanije.

IRSKA

Hrvatska nije na zelenoj listi, a to znači da svi građani koji ulaze iz naše države moraju u samoizolaciju u trajanju 14 dana. U tom periodu nije dopušteno ići na posao, a u trgovine i ljekarne smije se samo u hitnim slučajevima.

FINSKA

Svi građani koji putuju iz Hrvatske moraju u 14-dnevnu samoizloaciju.

RUMUNJSKA

Granice su otvorene za sve državljane EU. Samoizolacija se preporučuje građanima koji dolaze iz država s velikim brojem zaraženih.

BUGARSKA

Za građane EU granice su otvorene – putnici koji dolaze iz Švedske, Velike Britanije i Portugala moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Grčka je otvorila granice Granice su otvorene za sve države EU, osim Švedske. Svi gosti će morati prije ulaska u državu ispuniti internetski formular. Potom će na ulasku dobiti QR kod, a ovisno o mjestu s kojeg dolaze bit će upućeni na dalje aktivnosti – slobodan ulazak ili testiranje.

ŠPANJOLSKA

Granice su otvorene za građane EU.

VELIKA BRITANIJA

Hrvatska je na crvenoj listi – nakon ulaska iz Hrvatske obavezna je 14-dnevna karantena. Ovaj režim vrijedi od subote u 4 ujutro.

CIPAR

Obavezna je 14-dnevna samoizolacija za putnike iz Hrvstske.

ČIŠĆENJE VOZILA

Kako očistiti unutrašnjost automobila, odnosno dezinficirati ga? Jedna opcija je alkohol, ali on bi mogao oštetiti osjetljivije materijale poput kože. S njim možete očistiti ručke ili retrovizor.

Za ostale površine u unutrašnjosti dovoljno je koristiti običan sapun pomiješan s vodom koji možete pomoću krpice dobro utrljati u sjedala ili očistiti plastične površine u interijeru. Nakon apliciranja sredstava za čišćenje, dobro operite čistom vlažnom krpicom sve površine. Nemojte ostavljati sapun, alkohol ili specijalizirana sredstva za čišćenje na površinama u unutrašnjosti automobila.

U unutrašnjosti automobila brišite sve: upravljač, mjenjač, prekidače, ekran infotainmenta, sjedala, plastične armature, retrovizor… Sve bi ove metode trebale dezinficirati vozila, ali morate biti svjesni činjenice da pravu dezinfekciju od virusa mogu provesti tek službe koje čiste vozila hitnih službi i drugih medicinskih vozila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.