Građani zabrinuti: "Pa vidite li vi kako su nakrcani autobusi i tramvaji?"

Vijesti 22. lis 202008:42 > 08:48
Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Kako je rekao Zvonimir Šostar za N1, u Zagrebu je danas 705 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 1900 ljudi. Najgori je ovo dan u glavnom gradu od početka epidemije. Jučer je u Zagrebu, podsjetimo, bilo 337 novih slučajeva.

Šostar je poslao i poruku građanima. “Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera situacija će biti još gora”.

Glavni uzrok zaraze i dalje su kontakti s pozitivnom osobama i privatna okupljanja. Za veliki broj nije ni poznato gdje su se zarazili. Lokalna transmisija je velika, rečeno je danas na press konferenciji zagrebačkog stožera.

VEZANA VIJEST

Građani su, dakako, zabrinuti i zbog javnog prijevoza.

“Strašno sam zabrinuta, ne znam što čekaju, ove mjere nisu dovoljne. Neka svu srednjoškolsku djecu vrate kućama, kako da oni dođu do škole a da se ne izlože virusu? Pa vidite li vi kako su nakrcani autobusi i tramvaji ujutro i popodne kad djeca idu i vraćaju se iz škola?! Sve i da svi nose masku, nema te maske koja će zaštititi te ljude, pa po stotinu ih bude u autobusu u špici!”, govori nam majka zagrebačke srednjoškolke.

Učenica MIOC-a kaže nam kako se ona svako jutro tiska u autobusu pa u tramvajima dok ne stigne do škole. “Uvijek, ali baš uvijek, ima putnika koji nemaju masku. Nijednom još nisam vidjela da je ušla inspekcija i kaznila te ljude, bar da ih maknu iz autobusa, bilo što. A kad ih netko i upozori, lijepo zamoli, da stave masku, e onda kreće kraval – vika, galama, svađa”, kaže nam 17-godišnjakinja iz Zagreba.

Pročelnik za školstvo Grada Zagreba Ivica Lovrić  rekao je za N1 da se ne očekuje povećanje broja škola koje će raditi po C modelu (online nastava).

“Sada u Zagrebu tako rade četiri srednje škole i dvije osnovne. Međutim, ako govorimo o tome da u Gradu ima 180 osnovnih i srednjih škola, to je iznimno mali postotak i nadamo se da će tako i ostati”, kaže Lovrić.