"Ako se VNS ne sastane u ovakvoj situaciji, ne znam kad bi se trebalo sastati!"

Vijesti 22. lis 202013:18 > 13:18
Izvor: N1 - YouTube

Radimir Čačić, predsjednik NS Reformisti, rekao je za N1 da se u slučaju napada automatskim oružjem na Markovom trgu "radi o eklatantnom terorističkom činu".

“O tome su se konačno složili i predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Sigurno je potrebno održati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS). Ako se ne sastaje takvo tijelo u ovakvim situacijama, ne znam kad bi se trrebalo sastati”, kazao je Čačić.

VEZANE VIJESTI

On je uvjeren da Koordinacija sustava domovinske sigurnosti “može kvalitativno pridonijeti radu VNS-a” kao i u to da će se VNS sastati relativno brzo. Čačić je potom komentirao izjavu ministra Ivana Malenice po kojoj predsjednik Zoran Milanović “relativizira” napad na Markovom trgu:

“Osobno sam stekao dojam u javnim istupima i u razgovoru s gospodinom Milanovićem da je njegov stav jasan, da se radi o terorističkom činu. Druga je stvar na koga je napad bio usmjeren i je li napadač bio uvježbani profesionalac ili nije. Istraga je pokazala da se raspitivao i o Pantovčaku i o Markovom trgu. Iz backgrounda iz kojega je došao taj čovjek, očito je da mu ne bi baš bilo posebno krivo izvršiti napad na osobu Milanovića ili na Pantovčak, ali mu je ovo bilo bitno spretnije za realizaciju.”

Čačić je rekao da radikalizaciji Hrvatska svjedoči već godinama, i to zato što “žmiri nad javnim iskazivanjem mržnje”. Dalje je komentirao izjavu ministra Tome Medveda, kojega Čačić iznimno cijeni kao “borca za slobodu i nezavisnost ove zemlje” o plinskim bocama na ulici ispred “šatora” prije nekoliko godina ispred Ministarstva branitelja:

#related-news_0

“Trebao je ostati na tome da su i branitelji to osudili. Nije trebao dalje nastaviti.”

“U velikoj mjeri su HDZ i ljudi na desnici bili ti koji su komunicirali s njima kao temelj takvog ponašanja, o tome nema spora. Sretna okolnost je da Plenković nije taj”, ocijenio je Čačić današnji HDZ.

“Ja osobno sam primio prijetnji, prijetnji i prijetnji… Jednom mi je došao agent SIS-a, pokazao mi je iskaznicu i rekao: ‘Dobit ćete metak u čelo'”, naveo je svoj primjer.

“Meni je potpuno jasno, kao svakome tko prati politiku, da je Plenković kao svatko drugi tko dobiva izbore, često bio u prilici da koristi snage i s kojima se ne slaže. Pa nismo znali granice. Sad granice znamo, i to bez ‘ali’ bez alibija, bez zareza”, kazao je.

Pobrojao je niz signala o radikaliziranju Hrvatske tijekom godina; relativiziranje zločina u NDH i nacizma, premlaćivanje na Braču, ispade po Vukovaru… No, napad na Markovom trgu, kaže Čačić, jedna je nova dimenzija:

#related-news_0

“Ali ovo je točka kad treba reći dosta.”

Za tvrdnje ministra Malenice o ustaškom pozdravu “ZDS” i o tome da su uređeni različiti tretmani toga, Čačić je rekao:

“Zakonska zabrana toga postoji, samo se ne primjenjuje. Ne znam što je ministar Malenica htio reći. Zakone treba poštivati. Bilo bi dobro da i tu prestanemo govoriti: ‘Ali…'”

Jedan od načina borbe protiv radikalizacije, kazao je Čačić, je i uvođenje građanskog odgoja u škole, što sad rade Varaždinska i Primorsko-goranska županija:

“HDZ na to ne može utjecati. To mogu sve županije.”

Ekonomske mjere većinske HDZ-ove Vlade kako bi se spasila nacionalna ekonomija, pak, Čačić je pohvalio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.