"Nije problem tko će u zgradu KB Dubrava, tko u šator, već odakle nam liječnici"

Vijesti 22. lis 202017:17 > 17:20
N1

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, u Newsroomu je govorio o ograničenjima zdravstvenog sustava u Hrvatskoj u danima u kojima naglo raste broj oboljelih od covida-19.

Ujević je rekao da su male odnosno lokalne bolnice ranjivije na naglo širenje zaraze zato što imaju i manje kadrova i manje prostora.
Rekao je da je promašeno svoditi problem s pandemijom na to kolika je smrtnost od covida, je li nešto veća ili manja, nego da je problem u resursima zdravstvenog sustava koji treba pomoći naglo izrazito vleikom broju bolesnih ljudi.

VEZANE VIJESTI

“Sve procjene su nezahvalne. Ako se nastavi ovom dinamnikom povećanja broja pacijenata, ne znamo koji su unutarnji resursi za pojedinu bolnicu i pitanje je kad pojedina bolnica više neće moći primati pacijente, nego će ih morati slati dalje”, kazao je.

“Problem o kojem se priča od početka pandemije je da u kraćem vremenu oboli od koronavirusa puno pacijenarta i onda oni popune sve kapacitete. Nijedan sustav nema neograničene kapacitete. Ako ste u jedan krevet stavili pacijenta koji boluje od covida, u taj krevet ne možete staviti nekoga tko ima infarkt”, naveo je primjer.

Ujević je komentirao kapacitete u KB-u Dubrava:

“Pacijenti bi trebali biti tako razmješteni da blaži slučajevi budu u šatoru, a teži u zgradi… Koliko mi je poznato, ti šatori su vrlo funkcionalni i imaju sve što imaju i u zgradi. Mislim da nije pitanje tko će biti u šatoru, a tko u zgradi, nego je pitanje liječnika da pokriju sve te pacijente, ako ih bude u ovim vrijednostima. Dubrava je zasad preuzela najveći dio (oboljelih), ali oni to kadrovski sami ne mogu podnijeti. Sad svi deklarativno govore da će pomoći ‘Dubravi’, ali bi trebalo napraviti konkretne planove.”

#related-news_0

Voditelja je zanimalo koliko je realno očekivati od studenata koji se tek školuju za liječnike ili od umirovljenih liječnika da preuzmu dio tereta brige o oboljelima od covida kao što se povremeno čuju prijedlozi.

“Ja bih se usudio reći da oni ne mogu uopće preuzeti brigu o covid bolesnicima koji su hospitalizirani. Hospitalizirani pacijenti su teže oboljeli, o njima se moraju brinuti oni koji znaju to raditi, a ne ljudi koji su priučeni”, kazao je.

Još jedan udarac bolnicama predstavlja i dug veledrogerijama, koje su odnedavno obustavile isporuke lijekova bolnicama koje im duguju.
“Nama su zasad svi lijekovi dostupni”, kazao je Ujević, koji inače radi u KB-u Sveti Duh.

“Taj dug postoji možemo slobodno reći da se više niti ne sjećamo od kada postoji”, rekao je i konstatirao:

“Novci koji se izdvajaju za zdravstvo na razini cijele Hrvatske su premali da bismo plaćali lijekove.”

“Pandemija i ovakva kriza sigurno nije vrijeme da se rade strukturalne reforme. Mada, kada ova kriza prođe, onda se može razmišljati koliko nam je ovaj naš sustav važan i da su nam potrebne hitne reforme”, rekao je dr. Ujević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.