Ivan Đikić: Koje su generalne mjere ako izgubimo kontrolu izvora?

Vijesti 23. lis 202007:32 > 07:39
Dubravka Petric/PIXSELL

Jučer je objavljeno kako imamo 1563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite nove će podatke objaviti danas oko 10 sati. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Capak je sinoć kazao kako bi ukupna brojka danas mogla biti veća nego jučer.

Trenutnu situaciju komentirao je znanstvenik Ivan Đikić.

“Potrebno je imati transparentni plan pravilnih mjera u borbi protiv COVID-19 radi zaštite zdravlja, gospodarstva, školovanja i života. To znači da treba javno prezentirati gdje su granice nakon kojih se donose dodatne mjere i koje su one točno. Je li to broj zaraženih na 100.000 ljudi ili postotak pozitivnih u jednom danu ili kumulativno tijekom tjedan dana?

VEZANA VIJEST

Primjerice, ako znamo da su u posljednjih tjedan dan glavni izvor zaraze noćni klubovi, kao što je to bilo tijekom ljeta, ili privatna okupljanja ili politički skupovi, onda treba mjere prvenstveno usmjeriti na te grupacije i prekinuti izvor zaraze i to što prije, strogo i efikasno bez kašnjenja”, ističe nas poznati znanstvenik Ivan Đikić za Večernji list, te dodaje da na puno pitanja nema odgovora, primjerice što ako dođe do proboja virusa na radna mjesta, koje su točne lokalne preporuke, detalji o radu škola…

“U konačnici, mora biti sasvim jasno koje su generalne mjere ako izgubimo kontrolu izvora i ako se virus počne nekontrolirano širiti u cijeloj populaciji. Kako ćemo zaštiti ugrožene skupine, bolnice i staračke domove?”, pita se Đikić te zaključuje kako je važno unaprijed znati redoslijed mjera umjesto stalno se prepirati u medijima oko svake mjere posebno.

“Moje je mišljenje da u borbi protiv širenja koronavirusa najviše pomažu točni podaci o širenju zaraze, pravilne mjere protiv izvora širenja te oprez i samo oprez građana da zaštite sebe i druge. Oprez znači održavanje distance, higijena, maske i ponašanje koje neće poticati nego prekidati širenje zaraze. Uz takav oprez građani mogu raditi i djeca ići u škole”, zaključuje Đikić.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.