"Umjesto o korupciji govori se o nekoj radikalizaciji, to je spin vladajućih"

Vijesti 23. lis 202014:00 > 14:01
Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik iz saborskog kluba Mosta Nino Raspudić u petak je neistinitima ocijenio zaključke da je hrvatsko društvo puno frustracija i radikalizirano te da se država guši u političkom ekstremizmu.

“Donose se zaključci i prije kraja istrage i prejudicira se njezin rezultat o tragičnom napadu na Markovu trgu”, rekao je Raspudić na konferenciji za novinare, ističući da u Hrvatskoj nema organiziranog ni lijevog niti desnog političkog ekstremizma.

Umjesto “političkog lešinarenja”, istaknuo je, treba pričekati kraj istrage i svih okolnosti napada, ocijenivši kao spin vladajućih da se umjesto o kriminalu i korupciji govori o “nekoj strašnoj radikalizaciji”.

Trebalo je sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost

Raspudić smatra da je predsjednik Republike u pravu kada je tražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ocjenjuje i kako se u javnosti “pumpa atmosfera” o političkom ekstremizmu i radikalizmu prouzročenom govorom mržnje, a protivi se onemogućavanju objavljivanja komentara ispod tekstova na portalima, što smatra cenzurom.

VEZANE VIJESTI

“To što se predlaže u izmjenama Zakona o elektroničkim medijima je hipernormiranje stvari i pogrešno je”, kazao je Raspudić.

Za Most je rekao kako je opcija koja se zalaže za slobodu, da je hrvatski građanin slobodna i odgovorna jedinka, “a ako se sve zakonski hipernormira, sužavamo slobodu govora”.

Zabrinjavajućim drži što je dio novinarskih udruga i samih novinara krenuo “kao ovce” za inicijativom da neće biti komentara dva sata, ili su se, kako je rekao, razotkrili kao režimski novinari i “pušu u istu tikvu” kao i oni koji žele ograničiti slobodu govora.

Na zakonski prijedlog ćemo iznijeti primjedbe u prvom čitanju, najavio je Raspudić.

Marija Selak Raspudić potrebnim smatra provođenje opsežnog istraživanja prije donošenja takvih izmjena zakona, ističući da se hrvatski zakon, za razliku od europskih, ne poziva na velik broj direktiva kako se govor mržnje ne bi mogao preširoko tumačiti i kako nekome odgovara.

Prvo se pozabaviti cenzurom, a onda potencijalnom eskalacijom mržnje

Smatra da je potrebno jasno odijeliti novinske platforme od društvenih mreža kako bi se jasno razlikovale, te naglašava da se prvo treba pozabaviti pitanjem cenzure, a onda “potencijalnom eskalacijom govora mržnje”.

Selak Raspudić tvrdi i kako je potrebno imati redovita izvješća na koji bi se način i po kojim kriterijima sankcionirao govor mržnje.

“U pogledu izjava koje dolaze iz Vlade želimo upozoriti da je premijer u pogledu prozivanja pojedinih političkih aktera neutemeljeno konkretan, jer proziva imenom i prezimenom osobe odgovorne za terorizam, svoje političke protivnike i za potencijalni budući terorizam, neutemeljeno, bez razloga koji bi to opravdali”, ocijenila je.

Premijera Andreja Plenkovića proziva da je “namjerno apstraktan” jer kritizira prozivanje konkretnih medija, dok istodobno cijelu medijsku scenu naziva nezrelom.

“To znači da medijima treba veliki tata koji će ih podučiti kako trebaju raditi ili donijeti neke regulative koje će ograničiti njihov rad, jer nisu dovoljno zreli da bi preuzeli odgovornost za svoje djelovanje”, rekla je Selak Raspudić.

Upozorila je da se umanjuje uloga Vijeća za nacionalnu sigurnost i osnivaju “paratijela” koja će raditi njegov posao, pozivajući na rješavanje korupcije kao temeljnog problema koji se, kaže, time zamagljuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.