Župan Longin: Nema stradalih ni veće štete od potresa na zadarskom području

Vijesti 01. stu 202022:10 > 22:14
Igor Kralj/PIXSELL

Jak potres koji je u nedjelju u 14,15 sati pogodio šire područje Zadarske županije nije uzrokovao ljudske žrtve ni veću materijalnu štetu, ali je uznemirio stanovnike većeg dijela županije koji su tijekom dana nazivali nadležne službe, doznaje se od zadarskog župana.

Zadarski župan Božidar Longin ističe kako je to zaključak sastanka održanog popodne u Starigradu, nedaleko od epicentra potresa, na kojem su, uz župana, sudjelovali i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković, ravnatelj Službe 112 Miroslav Andrić i načelnik Općine Starigrad Krsto Ramić.

VEZANA VIJEST

Potres magnitute 4,7 prema Richteru pogodio je u 14,15 sati područje kod Paklenice, sedam kilometara sjeverno od Starigrada u Zadarskoj županiji.

“Po zvuku i tutnjavi potresa nekako sam pretpostavio da bi to moglo biti na zapadnom dijelu županije. Odmah sam zvao načelnika Ramića, ali on se nije mogao javiti jer je bio u epicentru potresa u Nacionalnom parku Paklenica. Sve naše službe odmah su reagirale i sada su spremne za slučaj bilo kakve intervencije. Odmah me nazvao i premijer Andrej Plenković raspitujući se za situaciju, a do večeras čuli smo se već četiri puta, jer sam ga svaki put nakon obilaska nekih mjesta izvještavao o svakom detalju”, izjavio je župan Longin.

Koliko znamo, dodao je, potres je bio na dubini od 10 kilometara i to je ublažilo podrhtavanje tla.

#related-news_0

Župan Longin ističe kako nema mjesta panici i da su sve službe spremne bude li potrebno reagirati.

Osim Starigrada, župan i suradnici obišli su i Općinu Posedarje, udaljenu 16 kilometara od epicentra, a u stalnom su kontaktu i s drugim mjestima koja gravitiraju tom dijelu županije.

“Obišli smo vodovod, elektromrežu, sve javne ustanove, crkve i groblja i šteta nema” rekao je Longin.

Snažno podrhtavanje tla zbog potresa osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, na otocima, na Murteru, u Vodicama, Šibeniku, Drnišu i Kninu u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te u Lici. Uznemireni građani u strahu su izlazili iz domova, a Službi 112 upućeno je više od stotinu poziva u deset minuta nakon potresa.

#related-news_0

Policijska uprava zadarska do večeras nije dobila nijednu prijavu o eventualnoj šteti ili ozlijeđenima, a ni dežurni tim Hrvatske gorske službe spašavanja u Paklenici nije imao intervencija.

Ranije večeras na Twitteru Vlade RH je objavljeno da je premijer Andrej Plenković u nedjelju telefonski razgovarao sa zadarskim županom Longinom nakon što je šire zadarsko područje pogodio jak potres magnitute 4,7 prema Richteru. Vlada i sve službe spremne su pružiti pomoć Zadarskoj županiji, navedeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.